Keresik Simor százmillióit

A nyári viszonylagos csend után újabb offenzívát indítottak a kormánypártok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke ellen. Most a kormány gazdaságpolitikájával szembeni szakmai kritikáit nem palástoló Simor András „ciprusi offshore ügyét” melegítették fel.

Annak igazolását kérték tőle, hogy ígéretéhez híven valóban hazahozta Ciprusról az ottani érdekeltségének eladásából származó, 900 millió forintra becsült összeget. A témát kiemelten fontosnak tartja a Fidesz: ezt jelzi, hogy a parlament számvevőszéki és költségvetési bizottsága tegnap még a 2012-es büdzsé tárgyalását is eltolta ennek kedvéért.

A napirendi módosító javaslathoz Dancsó József (Fidesz) adta a nevét, de a korábban általa elnökölt, az államadósság felhalmozódását vizsgáló albizottságban megszokott koreográfia szerint a témával kapcsolatos okfejtést ezúttal is Szijjártó Péter bizottsági alelnökre bízta. A miniszterelnöki szóvivő szerint a monetáris politika teljes függetlensége nem garantálható akkor, ha az MNB-elnök tisztázatlan és botrányos „offshore ügye” nem zárul le megnyugtató módon. Ehhez elengedhetetlen, hogy Simor tisztázza magát, és a bizottság rendelkezésére bocsássa azokat a dokumentumokat, amelyek igazolják, hogy eladta a ciprusi cégét, hazahozta a vagyont és teljesítette ezzel kapcsolatos adófizetési kötelezettségét – sorolta a kért dokumentumokat Szijjártó. A kormánypárti támogatással megszavazott határozat ehhez október 30-ig szab határidőt a jegybankelnöknek. Szijjártó úgy vélte, udvarias formában kérték fel a helyzet tisztázására Simort, felszólításról nincsen szó.

Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke és Simor András egy korábbi meghallgatáson
Járai Zsigmond, az MNB felügyelőbizottságának elnöke és Simor András egy korábbi meghallgatáson

A jegybankelnök sommásan műbalhénak minősítette a bizottsági ülésen elhangzottakat, s mint mondta, a parlament honlapján szereplő nyilvános vagyonbevallásából mindenki tájékozódhat anyagi helyzetéről. Hozzátette, hogy álláspontja szerint a számvevőszéki és költségvetési bizottságnak nincs joga az iratok bemutatását kérni tőle, köztes megoldásként viszont felajánlotta a bizottsági tagoknak, hogy a jegybanki titkárságon szerdától megtekinthetik az ominózus dokumentumokat.

– Simor Andrásnak, mint minden más magyar állampolgárnak, kötelessége megjelenni és beszámolni a parlamenti bizottságok előtt, akár a monetáris témákban illetékes számvevőszéki és költségvetési bizottság, akár a fogyasztóvédelmi vagy bármely másik bizottság kíváncsi a véleményére. Magára terhelőnek vélt adatokat azonban nem köteles megosztani a bizottságok tagjaival – mondta lapunknak Kolláth György alkotmányjogász. Ugyanakkor a bizottság által hozott határozatnak nem kell magát alávetnie, így jogkövetkezmények nélkül megteheti, hogy nem mutatja be a kért dokumentumokat. (A bizottsági meghallgatások rendszerét illetően alkotmánysértő mulasztásban van a parlament, mindeddig nem tisztázta például azt, milyen következményekkel jár, ha a meghívott nem megy el az ülésre, minthogy azt sem, hogy ha elmegy, de egy árva szóval sem felel a feltett kérdésekre.)

Az MNB-elnök számára a jegybanktörvény előírja, hogy az országgyűlési képviselőkhöz hasonlóan évente tegyen vagyonnyilatkozatot. Ezt Simor rendszeresen meg is tette. A 2010-es évről a parlament mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságához benyújtott vagyonnyilatkozatában két budapesti házat és egy vértesi üdülőt, egy Mercedes gépkocsit és egy vitorlást tüntetett fel. Emellett – az év elején – 1,525 milliárd forintot érő értékpapír-állománnyal, döntően befektetési jeggyel rendelkezett. Gazdasági társaságban nem vállal szerepet. Az elnök 2009-ben minden bizonnyal beváltotta ígéretét és hazahozta Ciprusról befektetéseit, mással ugyanis nehezen magyarázható, hogy az előző évi, 2008-as nyilatkozatban szerepeltetett 80 millió forintos megtakarítás miként gyarapodhatott hirtelen 1,378 milliárd forintra.

– A jegybankelnök szálkából lassan gerendává növekszik a kormány szemében, nem is csoda, hogy minden elképzelhető módon próbálnak fogást keresni rajta és megszabadulni tőle – mondta lapunknak egy névtelenséget kérő elemző. Erre utalnak az MNB felügyelőbizottsági elnöke, Járai Zsigmond által a jegybanki gazdálkodást pazarlóként beállító támadások, amit Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos is örömest kivizsgáltatott volna – ha lett volna rá hatásköre. Ez az Állami Számvevőszék feladata. Az ÁSZ a múlt héten cáfolta azt a lapértesülést, miszerint folyamatban lévő vizsgálatuk Simor ciprusi offshore ügyére is kiterjedne. Orbán Viktor kormányfő pedig pénteki rádióinterjújában megjegyezte: meglepetéssel értesült az MNB százmilliárd forintos idei várható veszteségéről, amit jövőre a kormánynak valamilyen forrásból vissza kell majd pótolnia. Inkább az a furcsa, hogy ez meglepte a kormányfőt: a veszteség tényéről és várhatómértékéről ugyanis a jegybank két hónappal korábban hivatalosan tájékoztatta a Matolcsy György által vezetett Nemzetgazdasági Minisztériumot. Tegnap egyébként frissítette előrejelzését Simor, aki szerint 12 milliárdos veszteség keletkezhet a jegybankban.

Eltérő számítások

A kormány által megjelölt 2,5 százalékkal szemben 3,1 százalékos GDP-arányos államháztartási hiány várható 2012-ben a jegybank szakértői szerint. A hiánycél azonban a tartalék 200 milliárd forintosra tehető részének eltörlésével és a már ismertetett kormányzati intézkedések szigorú betartásával elérhető – vélik az MNB-nél. A tartalékok törlése ugyanakkor jelentősen szűkíti a kormány mozgásterét, az év közben felmerülő kedvezőtlen hatások ellensúlyozása így nehézségekbe ütközhet. A számítások közti jelentős különbséget az okozza, hogy a kabinet túlbecsüli a kormányzati intézkedések hiánycsökkentő hatását, és a makrogazdasági előrejelzésük sincs szinkronban a jegybankkal. Előbbi 1,5 százalékos, utóbbi csupán 0,6 százalékos GDP-növekedést valószínűsít a jövő évre. (K. B.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.