Minden autós fizeti a baleseti adót

A kormány szokás szerint pénteken árasztotta el az Országgyűlést a törvényjavaslataival, melyek sorába ezúttal a jövő évi adócsomag, a 2012-es költségvetést megalapozó törvények módosítása, illetve a korhatár alatti nyugdíjak átalakítása tartozott.

Az adórendszerben új elem lesz a baleseti adó, amit januártól vezetnek be, s nevével, illetve az ígéretekkel ellentétben általános sarc lesz. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember közepén, a jövő évi költségvetés fő számait ismertető sajtótájékoztatóján még arról beszélt, hogy az új terhet a sok balesetet okozó autósok biztosítói fizetik, melyek ráterhelhetik majd azt az ügyfeleikre.

Az ízesített sörök megadóztatásában újabb bevételeket lát az állam
A participant's sunglasses are pictured during the 20th Street Parade, an annual dance music parade, in Zurich August 13, 2011. The Street Parade, the most attended techno parade in Europe, gathered 900'000 participants for it's 20th edition. REUTERS/Valentin Flauraud (SWITZERLAND - Tags: ENTERTAINMENT SOCIETY)

Ezzel szemben a tegnap benyújtott javaslat szerint az adót mindenkire kivetik, akinek kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb) van, vagyis minden autósra, motorosra, illetve a buszok, teherautók, munkagépek üzemben tartóira.

Bár az adót a biztosítók szedik be és utalják át az adóhatóságnak, az adó alanya a biztosító ügyfele lesz. Az adó alapja a biztosítási díj 30 százaléka, vagyis ha valakinek például évi húszezer forintba kerül a kötelező, akkor jövőre hatezer forinttal fizet majd többet. (Az átlagdíj a tavalyi kampányban 17 ezer forint volt.) A biztosítók kgfb-ből származó éves díjbevétele közelíti a százmilliárd forintot, ami alapján a költségvetés 28 milliárd forinttal számolhat az új adóból.

Alighogy bevezették, máris módosítják a chipsadót, de a korábbi tervekkel ellentétben nem kerül be az adózott termékek közé a kávé, míg a debütáló ízesített sörök és alkoholos frissítők adója 20 forint lesz literenként. Emelkedik két forinttal az üdítőitalok, 50 forinttal a cukrozott készítmények, illetve a sós snackek és ételízesítők adója.

A tegnap benyújtott javaslatokkal formailag teljessé vált a jövő évi büdzsé megalapozása. Magáról a költségvetésről egyébként nincs jó véleménnyel az Állami Számvevőszék (melynek elnöke, Domokos László a Költségvetési Tanács tagjaként elfogadhatónak tartotta az előterjesztést), szerint hiányosak a modell- és háttérszámítások, ezért nem tudtak teljeskörűen véleménytmondani a javaslatról. A Széll Kálmán Tervtől jövőre várt 550 milliárd forintos megtakarításból 388 milliárdról szintén nem tudtak véleményt alkotni.

Nem is tudhattak, mert például a korhatár alattiak nyugdíjáról szóló javaslat csak tegnap került a parlament elé. Ebben megszüntetik az eddigi ellátásokat, illetve más jogcímen folyósítják tovább. Az előterjesztés hangsúlyozza, hogy ezek ezentúl társadalombiztosítási szempontból nem minősülnek ellátásnak – tehát az ehhez kapcsolódó jogok sem illetik meg a korhatár alatti ellátásban részesülőket – de azért nem mindentől lesznek megfosztva: egészségügyi ellátásra például jogosultak maradnak.

Távozik Kármán András

Búcsúzik államtitkári posztjától Kármán András. Úgy tudjuk, ez saját döntése volt a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyekért felelős államtitkárának. Jövőbeni munkájáról annyit tudni, hogy nem szakad el az államigazgatástól, egyes források szerint Urbán László távozása után az EBRD-ben kap feladatot.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.