Továbbra is a Mol a legnagyobb hazai cég

Ahogy az elmúlt években rendszeresen, úgy 2010-ben is a Mol Nyrt. volt Magyarország legnagyobb – árbevétel alapján számított – vállalata.

Ahogy az élen, úgy az élmezőnyben sem volt váratlan változás. A győri Audi áll a második helyen, míg a harmadik a komáromi Nokia – derül ki a most megjelent Figyelő TOP 200-as listájából. Az összeállítás készítői szerint a hazai nagyvállalatok megkezdték a kilábalást a 2008–09-es válságból. A kétszáz legnagyobb hazai cég árbevételében az tükröződik, hogy nemcsak ledolgozták a 2009-es 10,8 százalékos vissza esést, hanem közel 5 százalékkal túl is lépték azt.

Ennek ellenére egyelőre kivárnak a foglalkoztatásbővítéssel. Az előző évi listában szereplő TOP 200-as cégek közül idén kevesebb azon vállalatok száma, amelyek a 2010. évi árbevételük alapján lecsúsztak a listáról, viszont meglepő módon szép számmal akadtak olyanok, akiket 2009-ben a válság ugyan megviselt, de 2010-ben már vissza tudtak kapaszkodni a lista alsó szegmensébe. Jobbára az exportra termelők javítottak eredményeiken. Ezekkel kapcsolatban viszont nagy kérdés, hogy mennyire formálnak „szigetet” a magyar gazdaságban, vagy mennyire integrálódnak, s viszik közelebb vállalataikat az innovációs centrumokhoz.

 

A VÁLLALATOK RANGSORA

1. Mol Nyrt.

2. Audi Hungaria Motor K .

3. Nokia Komárom K .

4. GE Hungary K .

5. Samsung Magyar Zrt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.