Az Orbán-kormány kérésére itt van az IMF, itt van újra

Nem kapott nagy hírverést, hogy ezekben a napokban Magyarországon tárgyal a Nemzetközi Valutaalap (IMF) küldöttsége a kormánnyal, a tervek szerint jövő hétfőn véglegesítik a megbeszélések eredményét.

A kormány fordult az IMF-hez, a szervezet segítségét az önkormányzati rendszer átalakításához vették igénybe.

A tárgyalások tényét megerősítette lapunknak a Nemzetgazdasági Minisztérium egy magas beosztású dolgozója. A megbeszélések a technikai segítségnyújtás keretében zajlanak, tehát nem új hitelnyújtásról van szó, hanem arról, hogy az IMF szakértői megosztják tapasztalataikat az adott területekről. A Fidesz-kormány nem először kért ilyen jellegű segítséget a valutaalaptól, az elmúlt másfél évben szociálpolitikai, munkaerő-piaci ügyekben is fordultak már tanácsért a nemzetközi szervezethez.

A kapcsolat tehát nem szakadt meg véglegesen a kormány és az IMF között, mióta tavaly nyáron – és azóta többször is – kijelentette Orbán Viktor kormányfő, illetve nemzetgazdasági minisztere, Matolcsy György, hogy Magyarország függetlenítette magát a valutaalap forrásaitól, arra a továbbiakban nem támaszkodunk.

Miközben még folynak a tárgyalások, az illetékes tárca elkészítette az új önkormányzati törvény tervezetét. Úgy tudjuk, a kormány előtt még nem járt a dokumentum, így nem tudni, hogy az IMF-találkozók eredményét beépítik-e a tervezetbe, vagy egy későbbi törvénybe ágyazzák be. A készülő jogszabály ugyanis nem fedi le teljes egészében az önkormányzati működést, információink szerint külön törvény készülne például a városokról, járásszékhelyekről.

Ami a kész tervezetet illeti, abban egyértelművé teszik, hogy az önkormányzatoknak a jövőben nem lesz dolguk a közoktatással: ez a terület hiányzik a feladatok felsorolásából. A korábbi elképzelésekkel szemben nem 2000, hanem 3000 lakos alatt nem engednék az önálló hivatal működtetését. A körjegyzőségeket tömörítő települések összlakosságának is el kell érnie a 3000 főt – ez az aprófalvas térségekben okozhat gondot.

A polgármesteri, jegyzői fizetésekkel keményen bánik a tervezet, amely a polgármesterek jogállásáról szóló törvény módosításait is tartalmazza. Forrásaink szerint drasztikusan csökkennek a bérek, egy tízezer főnél nagyobb lélekszámú település jegyzője az illetménypótlékkal együtt a jövőben 326 ezer forintot kapna a mostani 401 ezer forinttal szemben. Az ötezer fő feletti körzetközpont polgármestere 521 ezer forint helyett 386 ezer forintban részesülne.

A változások nem egyszerre, azaz 2012-től lépnek hatályba, azokat időben széthúzva akarja bevezetni a szaktárca. Arról nincs szó a tervezetben, hogy csökkenne a helyi önkormányzatok száma. Jelenleg 3200 település van Magyarországon, bár egy ideje vita folyik arról, hogy karcsúbb legyen-e az önkormányzati rendszer. Kormányzati forrásunknak felvetettük, hogy a technikai segítségnyújtás kérése egyfajta közeledésnek tekinthető-e az IMF-hez, felkészülve arra, hogy újra igénybe vegyük a szervezet hitelkeretét. Ennek szükségességéről az utóbbi időben több elemző is nyilatkozott a sajtóban. Informátorunk szerint azonban ilyesmiről szó sincs: arra emlékeztetett, hogy a Fidesz-kormány már több alkalommal is kérte az IMF szakmai tanácsait. Ez szerinte természetes velejárója az együttműködésnek, amely még a 2008-ban felvett hitel törlesztése idején is fennáll. Ráadásul a technikai segítségnyújtás nem kerül pénzébe az országnak.

Christoph Rosenberg, az IMF misszióvezetője 2010 őszén. Akkor a kormány nem kért a valutaalapból, most viszont újra tárgyalnak
2010. október 25. IMF sajtótájékoztató. Christoph Rosenberg. Fotó: Bócsi Krisztián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.