Egyre kevesebb benzin fogy

Tovább folytatódik a benzinforgalom visszaesése: a legnagyobb kútláncok adatait összesítő Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) friss közlése szerint 2010 és 2011 első háromnegyed évének összevetésében 6 százalékkal csökkent a 95-ös benzin iránti kereslet.

A többi benzinfajtát hozzászámítva még rosszabb a helyzet. A régóta külön közölt, egy év alatt 34 százalékkal visszaeső 98-as aránya ma már szinte kimutathatatlan – a teljes forgalom mindössze 0,5 százaléka. A mostantól szintén külön feltüntetett, 2 százalékos részesedésű prémiumbenzinek sem jártak sokkal jobban: ebből 11 százalékkal kevesebbet értékesítettek az első kilenc hónapban, mint 2010 első háromnegyed évében. Gázolaj tekintetében a helyzet nem ennyire aggasztó, bár 2010 ott is 10 százalékhoz közelítő eséseket hozott (főként az év elején), azóta a mutató a halovány 1 százalék körüli pozitív tartományban áll.

Egyre inkább nyílik tehát az olló az elsősorban magánautósok által használt, korábban népszerűbb benzin és a főleg fuvarozókra jellemző gázolaj forgalma között.

Noha a dízel az év során jellemzően olcsóbb volt a benzinnél, szakértők nem ezzel, hanem az általános gazdasági helyzettel (egyszersmind a lakosság és a vállalatok fizetőképessége közötti réssel) magyarázzák a jelenséget. Ugyanakkor tény, hogy a benzin és a gázolaj sem volt soha olyan drága, mint manapság.

(Grafikonunkon a szezonalitásból, negyedévről negyedévre fokozódó keresletből fakad a növekedés, az előző év ugyanazon időszakához képest viszont markáns visszaesés a jellemző.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.