Verseny a járműipari szakemberekért

Már az iskolapadból a cégéhez próbálja csábítani, s anyagilag is támogatja a tanulókat az Audi és a Mercedes.

Mindez érthető, miután jelentős szakemberhiánnyal küzd a hamarosan százezer embert foglalkoztató hazai járműipar. A versenyfutást az is magyarázza, hogy az említett két óriás mellett a magyarországi gyártókapacitással és fejlesztőközponttal rendelkező cégek többsége is a legváltozatosabb formákban vesz részt a szakmunkás-, és mérnökképzésben. Ezek egyike a Campus of excellence (COE) program.

A természettudományok ösz tönzésére irányuló „Jövő MINT” – amely része a COE programnak – diákprojekt tagjaként az Audi Hungaria öt éven át támogatja majd a kiválasztott tanulók tanulmányait. A győri gyár a Széchenyi István Egyetemmel és a Révai Miklós Gimnáziummal együtt szeretné a középiskolai diákok érdeklődését erősíteni a MINT-tantárgyak, vagyis a matematika, informatika, természettudományok és technika iránt, és egyúttal a tanulókat főiskolai és egyetemi éveikre felkészíteni. A rendszer szerint a tanulókat előzetes pályázattal és felméréssel választják ki. A Campus of excellence program részét képezik egyetemi látogatások, tudományos workshopok, gyakorlat az Audi Hungariánál és mentorprogram is. Rozman Richárd személyügyekért felelős ügyvezető igazgató lapunkat arról tájékoztatta, hogy a Révai Miklós Gimnázium ösztöndíjas tanulóinak részvételi költségeit is a győri gyár vállalja az elkövetkező öt évben. A kiválasztott tanulók a programot egyhetes tájékoztató fórummal kezdik október elején Németországban. A COE közhasznú társaságot még 2005-ben alapították, a kezdeményezésben hét európai ország közel 100 vállalkozása, szövetsége, főiskolája és iskolája vesz részt. Az alapítás óta több mint 600 tanuló kapott ösztöndíjat.

A győri Audinál egyébként további középfokú képzési programban eddig évente száz tanuló vett részt, ennek a keretszámát viszont az elmúlt hónaptól 150-re növelték. Tíz év alatt ezer szakmunkástanuló végzett duális képzés keretében a győri szakiskolákban, 80 százalékuk a gyakorlati képzés befejezését köve tően munkát is kapott a vállalatnál. A programban immár részt vett többi között a Lukács Sándor Mechatronikai és Gépészeti Szakképző Iskola, a Pattantyús Ábrahám Géza Ipari Szakközépiskola és Általános Művelődési Központ, a Kossuth Lajos Ipari Szakközép-, Szakiskola és Kollégium. Az Audi Hungaria a tapasztalható igényeknek megfelelően többi között az autószerelő, mechatronikai műszerész, autógyártó, elektrotechnikai technikus, erősáramú elektrotechnikus területekre koncentrál. A tervezett gyárbővítésnek köszönhetően a kínálat ugyanakkor két újabb szakmával bővül. A tanulók szeptember óta már a karosszérialakatos és gépgyártás-technológiai technikus szakmákat is elsajátíthatják a vállalatnál.

A vállalat kommunikációs vezetője, Czechmeister Mónika úgy nyilatkozott: elkészült az új autógyár fényezőüzem-csarnoka, október közepén érkeznek az első gépek. Idén eddig 900 embert vettek fel a 2100 új munkahelyre, képzés kereté ben száz magyar munkatárs már Ingolstadtban és Neckarsulmban dolgozik. Október második felében avatják a győri ipari parkban a 10 ezer négyzetméteres oktatási központot: az egykori Philips csarnokban az új járműgyár dolgo zóit képezik, ahol például egy fényezőkamra is helyet kap. Az igyekezetük érthető, hiszen továbbra is keresnek az új autógyár préselő-, karosszéria-, fényezőüzemébe lakatosokat, fényezőket, szerszámgyártókat,minőségbiztosítókat vagy logisz tikusokat is.

A hamarosan „gyártásba álló”, másik nagy hazai üzemnél, a Mercedesnél is folynak a hasonló típusú munkák. Harmincnégy szakközépiskolás tanuló kezdte meg az első osztályt szeptemberben Kecskeméten duális képzés keretében, a gyakorlati oktatás színhelye számukra már a Mercedes Benz Manufacturing Hungary lesz. Három szakmában – gépjármű mechatronikus, mechatronikus karbantartó és gépjárműfényező – indult a képzés. A tanulókkal hároméves szerződést kötöttek, ezzel együtt nincs garancia arra, hogy végzés után a Mercedesnél maradnak, hiszen az áprilisi oktatási együttműködési megállapodásban több cég vesz részt.

Szeptemberben már elkezdődött a tesztgyártás a kecskeméti Mercedesnél, mely továbbra is rohamtempóban gyűjti munkatársait. Az új telephelyre eddig 1700 embert vettek fel, az év végéig ezt szeretnék 2000-re növelni, jövőre pedig teljes lesz a 2500 fős csapat – tájékoztatta lapunkat Kozári Edina, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary kommunikációs vezetője.

– Más nagyvállalatokhoz hasonlóan a Daimler is közvetlen környezetéből szeretné kielégíteni munkaerő-, valamint beszállítói igényeit, és ez persze a képzésére is igaz – erről már Palkovics László professzor, a Kecskeméti Főiskola új, stratégiai rektorhelyettese beszélt lapunknak. Középszinten már évtizede megvalósult, hamarosan pedig felsőfokon is megindul a duális képzés, melynek lényege, hogy a hallgató egy évben 48 heti munkamennyiséget végez, ennek felét oktatási intézményben, felét vállalatnál tölti. Ehhez létre kell hozni azt a jogviszonyt, ami a hallgatót, a vállalatot és az egyetemet egymáshoz kapcsolja, ennek keretében mindhárom fél vállal bizonyos kötelezettségeket, a felek jogait polgárjogi szerződésben rögzítik. Ez azt is jelenti, hogy lehet nappali tagozatos, és államilag finanszírozott a hallgató, aki egyidejűleg munkaszerződéssel részállásban dolgozik is, ilyenkor nem ösztöndíjat, hanem munkabért kap.

Első feladat a hallgatók beterelése az új rendszerbe: december közepéig lehet jelentkezni. A kecskeméti gyár már elkészítette a duális képzés alapját szolgáló tananyagtervezetet, melyben az akkreditált Kecskeméti Főiskolának garantálni kell, hogy a képzésben részt vevő partnerek is megfelelőek. Több kis cég is érdeklődik, de egyelőre a Mercedesszel és a Knorr-Bremsével indul a program.

80%

A PROGRAMBAN részt vevő tanulók 80 százaléka a gyakorlati képzés befejezését követően munkát is kapott az Audinál.

Trainee program külföldön

keretében évente húsz végzős egyetemi és főiskolai hallgató munkatársként ismerheti meg az Audi különböző területeit, mielőtt tényleges feladatát megkezdené. A Trainee program termelési gyakorlatot, projektmunkát, különféle képzéseket és három hónapos külföldi munkavégzést tartalmaz. A toborzás 2011 októberé ben indul, az első tíz gyakornok 2012 februárjában kezdhet. Főleg műszaki és közgazdasági területen végzetteket, nagyon jó tanulmányi eredményekkel, gyakornoki és nemzetközi ismeretekkel rendelkezőket keresnek, feltétel a német- és angolnyelv-tudás, valamint a teljesítményorientáltság. A pályakezdő munkatársak első naptól kezdve határozatlan időre szóló munkaszerződést kapnak. A kiválasztott résztvevők a program keretein belül mentori támogatást élveznek a vállalat vezetőségének tagjától.

A szakmai oktatások mellett a pályakezdő munkatársak egyéb képzésekben is részesülnek: ezek között szerepelnek interkulturális és prezentációs tréningek, nyelvtanfolyamok, valamint szemináriumok.

Egyre több fiatal munkaerőt szeretnének
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.