Vége a pécsi Elcoteqnek

Várhatóan ma bejelenti az Elcoteq Magyarország Kft., hogy bezárja pécsi üzemét, és elbocsátja az elektronikai gyár másfél ezer dolgozóját.

A hónapok óta halódó cég irányítóit nem értük el, de információnkat megerősítette Novodárszky Béla, a pécsi gyárnál működő szakszervezet titkára, és Janovics László, a Baranya Megyei Kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója. Janovicstól megtudtuk, hogy szerdán jártak nála a pécsi üzem vezetői, és elmondták, hogy az Elcoteq luxemburgi bejegyzésű anyacége a felszámolás sorsára jutott, s ennek következtében megpecsételődött a pécsi vállalkozás sorsa is.

Az Elcoteq 1998-ban költözött Pécsre. A finn többségi tulajdonban lévő kft. gyártásszolgáltatással foglalkozott, s ez azt jelentette, hogy a cégnek nem volt saját márkás terméke, ami által roppant mód függött a megrendelőktől. Ennek hatására a pécsi üzemben a dolgozók létszáma éveken át három- és hétezer között ingadozott. Főképp a globális válsággal magyarázható, hogy 2011 nyarán már csak 2800-an, szeptember végén pedig 1500-an dolgoztak a pécsi üzemben.

Az elmúlt napokban azonban mindössze 80-120 alkalmazottnak kellett bejárnia, mivel a cég megrendelői sorra szerződést bontottak az Elcoteqkel, látva a kft. bizonytalan helyzetét. Annak következtében, hogy a Baranya legnagyobb ipari foglalkoztatójának számító Elcoteq augusztus óta több lépcsőben leépített ésmost bezár, a megyében 16-ról 18 százalékra nő a munkanélküliség aránya.

1500

AZ ELMÚLT HÓNAP végére a korábbi időszakokban jellemző többezres létszámból 1500-an maradtak az Elcoteq Baranya megyei üzemében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.