A mérték még kérdés

Miután az építőipar teljesítménye, a megrendelések hiányában eddig nem látott mélységbe süllyedt, az iparág minden olyan intézkedést üdvözöl, amelytől munkát várhat – mondta Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke az MTI-nek.

Főleg Budapesten több ezer eladatlan lakás vár vevőre, és jelentős számban állították le a fejlesztők a beruházásaikat. Az ÉVOSZ először a meglévő új lakások eladását várja az új intézkedésektől, ezeket követheti a leállított projektek újraindítása, majd az újak megjelenése.

Az intézkedések feltétlenül élénkítik a lakások iránti keresletet, kérdés, hogy mennyire – mondta Déry Attila, az Otthon Centrum ingatlan franchise hálózat vezető elemzője. Az elmúlt évtized elején a szocpol és a támogatott hitel jól vizsgázott, de most mások a körülmények – tette hozzá. – Nem biztos, hogy annyian akarnak eladósodva lakást vásárolni. Amúgy tavaly 90 ezer tranzak ciót regisztráltak a lakáspiacon, a kormány a támogatással 4-5 ezret tervez, ez eléggé kicsi, de nem elhanyagolható arány a teljes forgalomhoz képest –hívta fel a figyelmet.

A lakásépítés és a lakáspiac minden mérhető mutatója évtizedes mélyponton van 2011 eddigi időszakában, így a támogatott hitel és a szocpol bevezetéséről szóló hírek jókor érkeznek az OTP Jelzálogbank elemzője szerint. Valkó Dávid ingatlanpiaci vezető elemző úgy véli, a szocpol szigorúbb feltételeiben, alacsonyabb támogatási összegeiben a korábbi rendszer hibáit és a büdzsé túlzott megterhelését próbálja kiküszöbölni a kormány. Az új elemek, így a bejelentett munkahely, a köztartozás-mentesség is ezt támasztják alá. A megvásárolt ingatlan energiatanúsítványhoz kötése nem okozhat külön fennakadást, hiszen ez 2012-től amúgy is kötelező lesz minden adásvételnél.

A lakáspiacot eddig alapjában megbénító valós kereslethiány enyhülhet az intézkedés révén. A vevőkön túl a kényszerben lévő eladóknak jelenthetnek segítséget a visszahozott támogatási elemek. Az alapjában forgalomképes ingatlannal rendelkezők, akik kisebb, olcsóbb lakásba költöznének, vagy inkább bérlettel oldanák meg lakhatásukat, könynyebben találhatnak majd vevőt. Ezáltal jövőre oldódhat a lakáspiac bénultsága – véli az elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.