Multifunkciós pálinkaszentély

A Békési Pálinka Zrt. több szempontból is egyedinek tekinthető. Július óta nemcsak a település szélén fekvő pálinkafőzdében várja a látogatókat – ahol egy 120 éves gőzmozdony és két vasúti kocsi áll, bennük kóstoló és múzeum –, hanem a város központjában az egykori zsinagógában kialakított bemutatóhelyen is.

Az új, háromszintes Békési Pálinka Centrum önmagában különlegesség: az eredetileg zsinagógának épült, majd művelődési központként használt épület a gondos felújítás és átépítés nyomán napjainkra multifunkciós létesítménnyé, „pálinkaszentélylyé” vált. Konferenciákat, bemutatókat, képzéseket tartanak benne, galériáján többtucatnyi zamatos pálinka kóstolására nyílik lehetőség. A tüzes nedű egy látványos lepárlóban akár helyben is elkészíthető, az alagsori trezor pedig annak érlelésére, tárolására szolgál.

Mint Békési Zoltán tulajdonos-cégvezető fogalmazott, egykor a pálinkafőzés közösen végzett tevékenység, a pálinkafőzde pedig afféle közösségi hely volt, ahol az emberek találkoztak egymással, megbeszélték mindazt, ami őket foglalkoztatta. Az átépítés nyomán létrejött modern környezetben ezeket a hagyományokat szeretnék továbbvinni, népszerűsítve a minőségi pálinkát és a kulturált pálinkafogyasztást. Mint elmondta, a 200 millió forintos – részben pályázati támogatással létrejött –beruházás eredményeként megnyílt létesítmény egyébként más békési termékek bemutatására is szolgál, amelyeket a karcsú üvegekbe töltött pálinkákkal együtt meg is lehet vásárolni.

A Békési Pálinka Zrt. 2005 óta foglalkozik pálinka gyártásával, palackozásával és értékesítésével, 57 saját terméke közül 13 rendelkezik a Kiváló Magyar Élelmiszer védjeggyel, emellett vezető terméke, a Békési Szilvapálinka pedig eredetvédetté vált. Limitált szériában, évjáratonként egyedi sorszámmal készül a Prémium pálinkák minden palackja, a húszféle gyümölcspárlat között számos ritkaság, pl. gesztenye-, köszméte- és áfonyapárlat – is szerepel. Emellett igen népszerűek a gyümölcságyon érlelt Ágyas, Disznótoros és Mézes likőrök is.

A vállalkozást és a Coop láncolatot régi, egyre bővülő üzleti kapcsolat fűzi össze, amely másfél éve új fejezetéhez érkezett. A Békési Pálinka Zrt. nyerte el ugyanis azt a Coop Csoport által kiírt tendert, amelynek nyomán Királyok Pálinkája elnevezéssel a Coop üzletekbe önálló termékcsalád került. A növekvő forgalom egyértelmű jele annak, hogy az új termékcsalád elnyerte a fogyasztók tetszését.

Arra a kérdésre, milyen változást idézett elő a tavaly elfogadott pálinkatörvény – amely 50 liter pálinka házi előállításáig nyújt adómentességet –, Békési Zoltán elmondta: cégének forgalma nem csökkent a törvény életbelépése óta, sőt, lepárlóik teljes kapacitással működnek – részben a magánmegrendeléseknek köszönhetően. Az otthon előállított vagy magáncélra főzetett pálinka egyébként sem kerülhet kereskedelmi forgalomba, azt az emberek többnyire azért készítik, hogy azt családi-baráti körben fogyasszák. Mindezzel együtt fontosnak tartja az idevonatkozó ismeretek terjesztését, ezért képzéseket szerveznek, illetve Házi pálinkafőzés címmel segédkönyvet is írt, amely a minőségi alapanyag fontosságára, a minél színvonalasabb nedű előállításának fortélyaira fókuszál.

Békési Pálinka Zrt.

Története 1983-ban kezdődött: a saját célú és a bérfőzés előbb magánvállalkozóként, majd 1990-től a Békési és Fia Bt. égisze alatt zajlott. A léptékváltást, nagyobb mennyiség előállítását és tárolását a békési pálinkafőzde 1993-as megvásárlása tette lehetővé. A részvénytársasággá alakult vállalkozás 2005 óta foglalkozik saját pálinka gyártásával, palackozásával és értékesítésével. Fejlődésében jelentős szerepet játszottak a pályázatok, amelyek közül mind az előző, mind a jelenlegi kormány idején néhányat sikerült elnyerni.

A pálinkafőzde területén 2003 szeptembere óta látogatható a Békési Pálinka Megállóhely, ahol különleges környezetben, egy gőzmozdony mellett álló büfékocsiban és tehervagonban hoztak létre pálinkakóstolót és múzeumot. A legújabb fejlesztés a Békési Pálinka Centrum Békés központjában.

A magánfőzdéből kinőtt, 25 főt foglalkoztató vállalkozás éves forgalma eléri a 450-500 millió Ft-ot, mintegy négyezer mázsa gyümölcsből évente mintegy 150 ezer hektoliterfok (HLF) pálinkát állít elő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.