Hatmilliárdot keresnek az Aviation Groupon

Hatvan hitelező összesen hatmilliárd forintnyi követelését regisztrálta az Aviation Group Zrt. (korábbi nevén SCD Group) felszámolója, a Vectigalis Zrt. – tájékoztatta lapunkat Varga Jenő, a társaság elnöke.

A cég felszámolása augusztus 23-án indult, így a hitelezői igénybejelentések határidejének október harmadikai lejártát követően a felszámoló mostanra összesítette a beérkezett igényeket. Varga Jenő elmondta: a hatmilliárd forintból mintegy hárommilliárd egy – a felszámoló által megnevezni nem kívánt – hazai pénzintézethez köthető. Ugyanakkor közölte azt is: az igények jogosságát az idő rövidsége miatt még érdemben nem vizsgálhatták meg. Ehhez, mivel a cég augusztusban tulajdonost váltott, szükség lesz a régi és az új tulajdonosok közötti egyeztetésre is. Az Aviation Group felszámolásáról lapunk adott elsőként hírt augusztus végén.

A felszámolás alatt álló cég sorsa azért is különösen érdekes, mert ez a közvetett tulajdonosa a sármelléki FlyBalaton repülőteret üzemeltető FB Airportnak is. Utóbbi a közelmúltban a hévízi önkormányzat segítségére szorult működőképessége biztosítása érdekében. A társaság egészen idén június 23-ig SCD Group Zrt. néven működött, ez volt a Jászai Gellérthez kötődő SCD-s cégek közül az egyik, amely az üzletember Balaton-fejlesztési programjának ernyőcégeként működött.

A vállalkozás tavaly decemberben került a szintén Jászai által alapított Magyar Turisztikai Holding tulajdonába – Jászai e cégbe csoportosította a balatoni befektetéseit, valamint a sármelléki repülőteret, és ebbe kívánták apportálni a Hunguest Hotels egyharmadnyi üzletrészét jelentő szavazórészvényeket is, melynek részvénycserés megszerzésé t akkor jelentették be. (Ez az üzlet végül nem jött létre –lásd fenti cikkünket.)

Az SCD Group június 23-i átnevezésével egy időben egyetlen megmaradt vagyoneleméhez, a sármelléki repülőtérhez tette át székhelyét, röviddel ezután változott a cég menedzsmentje is. Augusztus elején pedig a Magyar Turisztikai Holdinggal együtt ez a cég is a Turisztika Hungária Kft. tulajdonába került – az új tulajdonos egy frissen alapított vállalkozás, melyet Nagy Gábor képvisel, de a cég bevallottan magukat megnevezni nem kívánó üzletemberek érdekeltségébe tartozik.

A cégiratok szerint azAviation Group vagyonelemei közül a legfontosabb az FB Airport Kft. és az Aviation jegyzett tőkéje, 513 millió forint. A cégbírósági kivonat szerint idén, de még az SCD időszakában több végrehajtási eljárás is zajlott a cég ellen.

Az Aviation Group egyik vagyoneleme, az FB Airport
Az Aviation Group egyik vagyoneleme, az FB Airport
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.