Családi cég a nagyok árnyékában

A piaci rések kiaknázásával, folyamatos fejlesztésekkel és külföldi térnyeréssel állja a versenyt a multinacionális cégek uralta piacon a magyar tulajdonú Continental Dohányipari Cégcsoport, amely idén kettős jubileumot ünnepel.

Tulajdonosai ugyanis 15 éve alapították meg a V. Tabac Dohányipari Rt.-t és a terjesztést végző Tabán Trafik Kft.-t, majd 1998-ban megvásárolták a Sátoraljaújhelyi Dohánygyárat – az ipartörténeti jelentőségű létesítmény épp ebben az évben 120 éves. A tudatos építkezés eredményeként a csoport tevékenysége a teljes vertikumot lefedi: kiterjed a dohányfelvásárlásra, a fermentálásra, a gyártásra és a terjesztésre. Egyben ez adja erejét is, mivel ily módon könnyebben tudja kihasználni azokat a piaci réseket, amelyeket a multinacionális cégek szabadon hagynak.

Mint Sánta János, a Continental Dohányipari Cégcsoport elnöke kiemelte, amikor a Sátoraljaújhelyi Dohánygyár előző tulajdonosa – a külföldi cégeknek járó iparűzésiadókedvezmény idejének lejártával – kivonult Magyarországról, a gyár 200 embert készült elbocsátani. A Continental ma csoportszinten 1000, a dohánygyárban pedig 250 főt foglalkoztat, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Sátoraljaújhelyen – szemben a Bodrogköz többi településével – mindössze 10,8%-os a munkanélküliség. Az árbevétel évente 5%-kal nő, termékeiket – különféle cigarettákat, filteres szivarkákat, füstszűrős cigarettahüvelyeket és az egyre népszerűbb cigarettadohányokat – közel 100 jármű juttatja el országszerte az üzletekbe.

Ezek közvetítésével jutnak el a Coop láncolat üzleteibe is, amellyel a kezdetek óta, vagyis másfél évtizede folyamatosan bővülnek a kapcsolatok, a 20 milliárd forintos összforgalom 8%-a a kisebb-nagyobb Coop egységekben realizálódik. Bőven jut az említett füstölnivalóból külföldre is, amiben az EU-csatlakozás nagy szerepet játszott. A Continental Csoportnak leányvállalatai vannak Németországban, Olaszországban, Romániában és Szlovákiában, összesen 25 országban forgalmaznak „leányaikon” vagy nagykereskedelmi partnereiken keresztül.

Felismerve, hogy a kiélezett versenyben csak világszínvonalú technológiával előállított portékával lehet fennmaradni, az elmúlt években jelentős, összesen 4 milliárd forintot kitevő fejlesztésekre került sor Sátoraljaújhelyen. A cégcsoport magyar munkahelyen készülő termékei az ország minden pontján több mint 16 ezer üzletben találhatók meg.

Continental Csoport

Éves forgalom: 25 milliárd Ft Belföldi piaci részesedés: 8% Foglalkoztatottak száma: 1000 fő Eladási pontok száma: 18 ezer

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.