A Huawei szerződést bonthat az Elcoteqkel, de marad?

Lapunk információi szerint rövidesen beszállítót válthat az európai ellátóközpontját eddig Pécsett üzemeltető kínai távközlési óriás, a Huawei, így az évi kétmilliárd dollárt meghaladó árbevételű tevékenységet Magyarországon tudják tartani. A cég ma tart sajtótájékoztatót a kialakult helyzet megoldásáról.

Rosszul jött a luxemburgi központú, s Pécsett a régió legnagyobb foglalkoztatójának számító Elcoteq csődje a Huaweinek. A cég hosszas tárgyalások és két év tesztüzem után idén telepítette le Baranyában az Európát, Észak-Afrikát és Oroszországot kiszolgáló ellátóközpontját – amely a logisztikai és más szolgáltatások mellett infrastruktúra berendezések gyártásával is foglalkozott, s idénre több mint kétmilliárd dollár árbevételt várt.

A gyártásban a beszállító partnerük a nemrég csődöt jelentő Elcoteq volt (e részlegen 2-300 dolgozónak adtak munkát), de a megrendelésállomány nem teszi lehetővé a termeléskiesést. Lapunk néhány hete kínai forrásból úgy értesült: a Huawei gőzerővel dolgozik a helyzet megoldásán, felmerült az érintett Elcoteq-részleg felvásárlása is, de inkább új beszállító keresésébe fogtak, azzal, hogy ha a szükség úgy hozza, kínai gyártásból elégítik ki az európai igényeket.

Az új beszállító forrásaink szerint a Magyarországon is jelen lévő három bérgyártó, a Foxconn, a Jabil, vagy a Flextronics közül kerülhet ki. Ismerve a távközlési berendezések speciális igényeit és a cégek tapasztalatait, szakértőink a Flextronicsot tartják a legvalószínűbb befutónak. Az is kérdéses, hogy az új beszállító Pécsett, a már kiképzett munkaerőt átvéve dolgozik majd a Huaweinek, esetleg a kapacitást áttelepítik a már működő magyar gyáregységeikbe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.