Feszült hangulat a jegybankban

Forrnak az indulatok a Magyar Nemzeti Bankban (MNB). Úgy tudjuk, a költségvetési elemzések publikálása körül alakult ki heves vita.

A monetáris tanács egyik külső tagja (tehát az idén márciusban csatlakozott négy tag egyike) szorgalmazza, hogy a jövőben a tanács neve alatt jelenjenek meg a büdzséről készült elemzések. Azzal indokolja mindezt, hogy a jegybankról szóló törvény a tanácsot teszi meg az MNB legfőbb döntéshozó szervének, így a jegybank alapfeladatai közé tartozó tevékenységek – köztük a költségvetési elemzések – közzétételét is rájuk kell bízni.

Simor András
Simor András FOTÓ: MÓRICZ SIMON

Piaci vélekedések szerint a cél Simor András szakmai ellehetetlenítése. Az elnöki posztról elmozdítani nem tudja a kormány, de ahol lehet, keresztbe tesznek neki. Ha a tanácstag szándékai szerint az MNB stábja által eddig készített Államháztartási tanulmányok sorozat a jövőben nem ebben a formában jelenne meg, az megnehezítené Simor András munkáját a Költségvetési Tanácsban, ahol ő is tag.

A tanácsnak a 2012-es költségvetési törvényjavaslatról készült, azt elfogadhatónak minősítő állásfoglalásához Simor különvéleményt csatolt, melyben jelezte, kollégáinál (Járai Zsigmondnál, aki egyben az MNB felügyelőbizottságának elnöke, illetve Domokos László ÁSZ-elnöknél) rosszabb a megítélése a javaslatról, abban számos kockázatot lát. Véleményét a jegybanki stáb elemzésére alapozva alakította ki, s jelenleg bizonytalan, hogy a jövőben hagyatkozni tud-e ezekre a háttérszámításokra.

A jogon túlmutató vita hetek óta zajlik a jegybankban, állítólag ezt a helyzetet rosszul viselik az ott dolgozók. Piaci szóbeszéd szerint egyelőre az sem dőlt el, hogy amennyiben a monetáris tanácshoz kerülne az elemzések közzététele, az a tartalomra is befolyással lesz-e, jelesül a tanács saját apparátust állít fel, vagy a munkának ez a része megmarad az eddigi stábnál.

Az inflációs jelentésekben továbbra is megjelenik az államháztartásra vonatkozó rész, ebben nincs változás. Ez is azt jelzi, hogy Simornak a Költségvetési Tanácsban elvégzett munkája került célkeresztbe. Bár azt is hallani, hogy a monetáris tanács egyik ülésén egy tag felvetette, mi szükség van az inflációs jelentésre. Kerestük a jegybankot, de ott nem kívánták kommentálni a piaci pletykákat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.