Ötvenmilliárd a jövő évi bevételi terv

Az állami vagyonnal összefüggésben 50,4 milliárd forintos bevételi tervet írt elő 2012-es költségvetési javaslatában a kormány.

Az idei előirányzat 43,5 milliárd forintos. A bevétel döntő része az állami cégek által fizetett osztalékból származik, közülük is a Magyar Villamos Művek, a Paksi Atomerőmű és a Szerencsejáték Zrt. szokta a legtöbbet betenni a kalapba. Privatizációs bevételi tervet nem fogalmaztak meg az előterjesztésben, de néhány lényegesebb elemről azért szót ejtenek.

Továbbra is egymilliárd forintnál húzták meg azt a határt, ami fölött kötelezettségvállalást az állami vagyon terhére csak Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter hozzájárulásával lehet tenni. Az új állami garanciavállalások összértéke 2012-ben is csupán százmilliárd forint lehet. Az ingyenesen átruházható állami vagyonelemek összértéke ötmilliárd forint lehet, az idén ennek a dupláját engedték meg.

Összegkorlát nélkül lehet viszont az állam javára megszerzett, a Nemzeti Eszközkezelő Zrt. vagyonkezelésébe kerülő ingatlanokat térítésmentesen önkormányzati tulajdonba adni. Ugyanez vonatkozik a sportlétesítmény-fejlesztési program keretében PPP-konstrukcióban létrehozott és az állam által megvásárolt tornatermekre, tanuszodákra, sportcsarnokokra.

A PPP-programokkal kapcsolatos kiadásoknál az idei 99,2 milliárd forintnál csupán 118 millióval fizetnek ki többet autópálya rendelkezésre állási díj címen, míg az oktatási, kulturális és sport-PPP-programok 21 milliárd forinttal terhelik a büdzsét.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.