Kezdődik a költségvetési tili-toli

Csak keveseknek nyújt védelmet jelen állapotában a 2012-es, "ország- és gazdaságvédelmi" költségvetés. A pénteken ismertetett tervezet közelgő parlamenti bizottsági tárgyalásán megindulhat a tili-toli, a pénzek átrendezése egyik sorról a másikra, természetesen a forrás megnevezésével.

Azt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter egyértelműsítette, hogy szűk a mozgástér, s a kormány az alapcélokból és a hozzájuk tartozó alapszámokból nem enged. A legtöbb fejezetnél és költségvetési intézménynél jó, ha a 2012-re az adóemelések következtében 4,2 százalékosra felhajtott jövő évi inflációval megtoldják a juttatásokat, de inkább a stagnálás vagy a minimális emelés jellemzi az összegeket.

A Miniszterelnökség költségvetése másfélszeresére nő
A Miniszterelnökség költségvetése másfélszeresére nőFOTÓ: TEKNŐS MIKLÓS

Első látásra a nagy nyertesek közé sorolható a Miniszterelnökség, amely a karcsú és hatékonyabb állam jegyében zajló megszorítások közepette is meg tudta másfélszerezni gazdálkodási keretét. Az idei, 2,038 milliárdot jövőre 3,185 milliárd követi, amelyből csak bérre és járulékokra 2,063 milliárd megy el, ez a 2011-es teljes keretnél is több. Jó hír, hogy a kormány nem sajnálja majd a pénzt a konzultációkra sem, erre hétszázmilliót szánnak a miniszterelnökségi keretből az idei nulla forint után. Megjegyzendő, a miniszterelnökség kerete ezzel meghaladta a hittanoktatásra az idén és jövőre is megajánlott 3,1 milliárd forintot.

A kormány az Alkotmánybíróság jogosítványait csorbította, a juttatásait viszont gálánsan, 24 százalékkal emeli. A 315 millió forintos többletet igen nehéz megmagyarázni az öt új alkotmánybíró – köztük Balsai István fideszes képviselő – szeptemberi belépésével, az indoklásban mégis megpróbálkoznak ezzel. Az öt bíróért kapott többletjuttatásért kereken ötszáz, bruttó 63 ezer, nettó 48 ezer forinttal honorált Start-munkást lehetne foglalkoztatni.

Az igazságszolgáltatás többi ágával már nem volt ilyen bőkezű a kormány: az ügyészségek pénzét gyakorlatilag befagyasztották, a 31,9-ről 32,3 milliárdra történő növelés nem fogja érdemben segíteni a kormányváltás utáni elszámoltatási hullám gyorsabb lefolyását. Igaz, legalább a bíróságok nem panaszkodhatnak, messze az inflációt meghaladó, hét százalékkal növelt büdzsé felett rendelkezhetnek jövőre, ha az előterjesztést elfogadják. A 68,9 milliárd forintból még felújításokra, és intézményi beruházásokra is több jut, az idei 745 milliót több mint egymilliárd forinttal fejelik meg, a bíróságok 1,755 milliárdot költhetnek ilyen célokra.

Az elszámoltatásban tevékeny részt vállaló Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) energiáit sem az Orbán-kormány döntéseinek végrehajtásának kontrollja köti le, inkább az elődök pénzfelhasználásának visszásságait kutatják. Teszik mindezt most 787 millió forintért, plusz azért a májusban megszavazott 240 millió forintos többlettámogatásért, amit Selmeczi Gabriella akkori nyugdíjvédelmi miniszterelnöki megbízott, ma Fidesz-szóvivő járt ki számukra azzal a feladattal, hogy a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban felmerült túlszámlálásokra, a működési költségek és vagyonkezelési díjak elszabadulására bizonyítékkal szolgáljanak. Hogy az ehhez felvett húsz fő jövőre is a Kehi kötelékébe tartozik – vagy az 5,5 ezer fős központi elbocsátás része lesz –, az felettébb kétséges, a cég 2012-es, 932 millió forintos költségvetése erre ugyanis messze nem ad garanciát.

A Kehi – ha nem jut pluszforráshoz – jövőre nominálisan is kevesebbet kap, mintegy százmillió forinttal. Igaz, a Budapest Airport szövevényes privatizációjának ellenőrzésével az előzetes hírek szerint decemberre végeznek, az viszont nem biztos, hogy a Dataplex informatikai vállalatmilliárdos kormányzatimegrendeléseivel kapcsolatban 2007-ben kitört botrány szálainak felgöngyölítésére szilveszterkor koccinthatnak a Kehi székházában.

Az Állami Számvevőszéknél a precizitás alapkövetelmény, az azonban mindenképpen szemet szúr, hogy a szervezet esetében minden egyes támogatási sor fillérre megegyezik az ideivel. A 7,22 milliárdos össztámogatás éppúgy, mint a felújítások 61,9 millió forintja. A kivágás-beillesztés alapú költségvetési tervezésből azonban nem következik automatikusan az, hogy az ÁSZ elbocsátásokra kényszerül, ugyanis a büdzsé céltartalékában találtak helyet a számvevői illetményalap változása (emelkedése) miatti személyes juttatások és az ezekhez kötődő munkaadói terhek növekményének kifizetésére. Az idén e célra 361 milliót nevesítettek, a jövő évi tervezetben azonban nem pántlikázták meg külön a pénzeket.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.