Szuperhatóság felügyelné az áruházakat

Kormányoldali lobbisták nem tettek le arról, hogy az önkormányzatok helyett egy szakhatóság döntsön arról, a jövőben hol létesülhet nagyméretű áruház.

Mint arról korábban beszámoltunk: a Fidesz gazdasági hátországa azzal kísérletezett, hogy a korábban elvetélt iparkamarai törvényjavaslat helyett (ebben a helyi és az országos iparkamara döntött volna a nagyméretű áruházak létesítéséről) egy, Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által delegált tagokból álló Fenntartható Kereskedelemért Szakmai Testület (FKSZT) döntsön ebben a kérdésben.Míg az iparkamarai törvény hasonló célzatú passzusát korábban a Gazdasági Versenyhivatal kihúzatta, addig kormányközeli forrásokból úgy tudjuk, hogy az FKSZT ügyében miniszté riumi, és a Fidesz-frakció szintjén most is folynak az egyeztetések.

Igaz, a javaslat pártolóinak ellenszéllel kell számolni a frakción belül: a Fidesz erős önkormányzati lobbija vélhetően nem örülne, ha a fejük felett döntenének egy-egy beruházás sorsáról. Másfelől úgy tudni: az igazságügyi tárcánál is kételkednek abban, hogy egy ilyen jogszabály megállna-e Brüsszelben. A uniós jog ugyanis tiltja, hogy gazdasági érdekből külön engedélyezési eljárást vezessenek be a tagországok. Igaz, a kormányoldalhoz tartozó javaslattevők szerint megkerülhetők az előírások, ha az engedélyezési eljárást környezetvédelmifenntarthatósági okokra hivatkozva vezetik be. Ezért karolta fel a Fidesz az LMP kezdeményezését a kereskedelmi törvény fenntarthatósági célú módosításáról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.