Kivonul Romániából a Nokia

Hatékonyabbá és dinamikusabbá válik a Nokia azzal, hogy felszámolja a Kolozsvár melletti Nemeszsukon lévő, három éve átadott mobiltelefongyárát és elbocsát 3500 embert, valamint egymilliárd euróval feltőkésíti a Siemensszel közös, veszteséges hálózatépítő cégét – nyilatkozta a Bloombergnek Stephen Elop vezérigazgató.

A nemeszsuki gyárbezárás 2200 embert érint, 1300-an pedig a 2008-ban 8,1 milliárd dollárért megvett Navtaq térképüzletágnál válnak feleslegessé. Júliusban még szó sem volt a hatvanmillió euróért megépített nemeszsuki gyár bezárásáról, akkor csak a 120 főt foglalkoztató kolozsvári fejlesztőbázist zárták be.

Számunkra nem jó hír, hogy a finnek megvizsgálják, hosszú távon szükségük lesz-e a komáromi, a mexikói és a hazai gyárukra. A cégnek világszerte tíz üzeme van, közülük a finn, a dél-koreai és az egyik kínai egységben okostelefonokat gyártanak, míg Komáromban, Nemeszsukon, Indiában, Brazíliában, Mexikóban és amásik kínai üzemben hagyományosmobilokat állítanak elő. A tizedik, angliai üzemben a Vertu márkájú luxusmobilokat készítik. Lehet, hogy a finnek a romániai gyártást Vietnamba viszik, ott ugyanis most építenek egy új üzemet. Elemzők szerint logikus lépés a gyártókapacitásokat a drasztikusan csökkenő kereslet szintjéhez igazítani.

A 23 százalékos világpiaci részesedésével még mindig első helyen álló Nokia áprilisban már döntött egy négyezres leépítésről, a mostanival ezt fejelik meg. A Nokia mélyrepülése egyrészt a fő riválisok –Apple, Samsung, LG – előretörésével magyarázható, másrészt azzal, hogy az okostelefonok piacán az öldöklő versengésben sok rossz döntést hoztak. Ennek következtében a 2010 második negyedévében a piac ezen szegmensében mért 37,4 százalékos részesedésük egy év alatt 20,9 százalékosra olvadt. Az alapkészülékek gyártásánál pedig a finnek már nem tudtak lépést tartani a hihetetlenül olcsón termelő távol-keleti cégekkel, itt is teret veszítettek.

Nokia chief executive Stephen Elop (L) speaks, watched by Microsoft chief executive Steve Ballmer at a Nokia event in London February 11, 2011. Nokia and Microsoft teamed up to build an iPhone killer on Friday in a desperate attempt to take on Google
Nokia chief executive Stephen Elop (L) speaks, watched by Microsoft chief executive Steve Ballmer at a Nokia event in London February 11, 2011. Nokia and Microsoft teamed up to build an iPhone killer on Friday in a desperate attempt to take on Google and Apple in the fast-growing smartphone market. REUTERS/Luke MacGregor (BRITAIN - Tags: BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.