A Posta Paletta nyelheti be a hidegétel-utalványt

Feszült várakozás övezi a cafeteria-rendszer reformját, egészen pontosan azt a várható kormánydöntést, amely végre választ ad a kérdésre, hogy lesz-e még jövőre hidegétel-utalvány.

Mint arról szombati számunkban hírt adtunk, egy birtokunkba jutott kormányrendelet-tervezet szerint januártól vagy kikerül a béren kívüli juttatások rendszeréből a hidegétel-utalvány, vagy havi öt-nyolcezer forintra csökkentve egyetlen állami cégtől megrendelhető utalvány váltja fel.

Információink a Magyar Posta Zrt. idén utalványkibocsátásra alapított vállalkozása, a Posta Paletta Zrt. kezébe kerülhet a hidegétel-utalványok piaca. Mindeközben az éves szinten 150 ezer forintig támogatható meleg étkezésért csak a bankkártyához hasonló, idén az üdülési csekket felváltó SZÉP-kártyával lehet majd fizetni.

Az Étkezési Utalvány Forgalmazói Egyesülés (EUFE) szerint a jelenlegi információk alapján a tervezett új rendszer nem tudja majd kielégíteni az érintett 2,5 millió munkavállaló igényeit. A rendszer kiépítésére, megbízható és színvonalas szolgáltatás nyújtására a rendelkezésre álló kéthárom hónap nem elég. Ha a cafeteria-rendszer működése nem lesz zavartalan, az hatással lesz a gazdaságra is, és várhatóan a fogyasztás csökkenését eredményezi – tették hozzá.

A béren kívüli juttatások piaca 2010-ben 386milliárd forint volt, ennek valamivel több mint a felét adják az étkezési utalványok, melyet az említett munkavállói réteg mintegy kétharmada kap havi rendszerességgel, 99 százalékban papíralapon. Idén a melegétel-utalványok maximálisan adható értéke havi 18 ezer forint, melyből a munkáltatók többsége átlagosan 12 ezer forintot juttat dolgozóinak.

Sok százmilliárd forintos piacot osztana újra a kormány
Sok százmilliárd forintos piacot osztana újra a kormány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.