Cafeteria: rizikós lenne egy januári start

Egy tegnapi budapesti szakmai konferencián, amelyen a változó cafeteria-rendszer volt az egyik fő téma, csak arra nem tudtak választ adni az előadók, hogy pontosan hogyan is változik jövőre a rendszer.

A SZÉP-kártyára kérhető juttatások köre a nemzetgazdasági miniszter bejelentése szerint jövőre 150 ezer forintos melegétel-utalvány, és 75 ezer forintos rekreációs kerettel bővül, a szálláshelyi szolgáltatásokra pedig 225 ezer forint különíthető el. Ez így összesen 450 ezer forint éves cafeteriakeretet feltételez, de azt csak a jövő évi adótörvények megszavazása után lehet tudni, hogy változnak-e az adókedvezmények, illetve a munkáltatók által fizetendő járulékok.

A kormánydöntésig annyi már biztosra vehető, hogy a Matolcsy György által bejelentett, tervezett rendeletmódosítás a SZÉP-kártya felhasználhatósági lehetőségeit jelentősen növeli majd. Bizonytalansági tényező azonban a hidegétel-utalvány sorsa, valamint az ugyancsak várhatóan megszűnő internettámogatás.

A havi legfeljebb 20 ezer forintos lakbértámogatás, mint új cafeteriaelem is egyelőre terv szintjén létezik, vagyis a döntésig lehetetlen bármilyen tervet készíteni a jövő évi kerettel kapcsolatban.

A várhatóan piacukat vesztő étkezésiutalvány-forgalmazó cégektől senki sem akar nyilatkozni a kormánydöntésig. Az utalványpiac óriási, a kormány hatalmas lehetőséghez juttatja a SZÉP-kártyakibocsátókat a melegétkezési kerettel, illetve azt az állami céget is, amelyik egy esetlegesen megmaradó – kedvező döntés esetén is már csak legfeljebb két-három évig létező – hidegétel-utalvány kibocsátója lehet.

Az üdülési csekkek piaca 50 milliárd forint, étkezési utalványt pedig jelenleg kétmillióan kapnak, a többség átlagosan 12 ezer forint értékben havonta.

A cafeteria-rendszer körvonalazódó átalakítása kapcsán megkérdeztük a két SZÉP-kártyakibocsátó bank, az OTP és az MKB illetékesét.

Róth Lajos, az OTP Pénztárszolgáltató Zrt. vezérigazgatója elmondta: miután az új adótörvények január elsejétől lesznek érvényesek, nincs sok idő a felkészülésre, bármilyen döntés is születik. Az elfogadóhelyekkel, illetve a háttérinfrastruktúrával akkorra teljes készültségben kell lenniük. Az OTP-nek már három éve van saját multifunkciós cafeteriakártyája, tehát a rendszer üzemeltetésében van gyakorlata, a melegétkezéssel bővülő SZÉP-kártya miniszteri bejelentésének hírére elkezdték a felkészülést.

Mint azt az MKB Egészségpénztár és Nyugdíjpénztár vezetője, Lehoczky László kérdésünkre kifejtette: a multifunkcionálissá formálódó SZÉP-kártya egészen más háttér-infrastruktúrát igényel, ha nemcsak évente egyszer-kétszer, üdülési célból fizetnek vele, hanem akár naponta, a legkisebb munkahelyi étkezdében is.

A kibocsátók mindegyikénél javában zajlik az előkészítés, ami az elfogadóhelyekkel kötendő szerződéseket foglalja magában, illetve immár arra is ki kell terjednie, hogy felkészüljenek a technikai feltételek biztosítására. A legegyszerűbb lenne a kártyahasználónak, és elfogadónak, ha mindenhol POS-terminálok állnának üzembe, hogy a cafeteriaelemek legnépszerűbbikét, a papíralapú étkezési utalványt felváltó plasztikkártyát gyorsan, és egyszerűen lehessen használni mindenütt. Másrészt a telefonos ügyfélszolgálatot is fejleszteni kell, a valójában januártól debütáló SZÉP-kártya ugyanis óriási forgalmat generál majd.

Újabb szereplő jöhet

Az OTP több mint ezer szálláshellyel, és 200 munkáltatóval szerződött már a SZÉP-kártyájára, az MKB a jövő héten bocsátja ki az első plasztikkártyát, mérlegük egyelőre négyszáz elfogadó szálláshely. Információink szerint még egy bank, a K & H felel meg a SZÉP-kártya kibocsátását szabályozó kormányrendeletben előírt feltételeknek, vagyis várható, hogy a piac hamarosan háromszereplőssé bővül.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.