Recessziót vár 2012-re a GKI

A kormány gazdaságpolitikáját a hatalmi, ideológiai és PR-szempontok uralják, a szakmai és társadalmi egyeztetés szinte teljesen hiányzik belőle.

Tankönyvi példa lesz a magyar egykulcsos jövedelemadóból, amely nem egykulcsos, hanem több, nem javítja, hanem rontja a foglalkoztatást, egyszerű helyett bonyolult, fehérítés helyett szürkít – foglalhatók össze a GKI Gazdaságkutató elemzői nek friss prognózisában megfogalmazott kritikai megjegyzések.

A GKI szerint 2012-ben az adó- és járulékbevételek mintegy hét százalékkal emelkedhetnek a különböző bejelentett adóemelések és az szja-reform folytatása által kikényszerített, a GDP-nél jóval dinamikusabb bruttó bérnövekedés miatt. Az adóközpontosítás jövőre mintegy 1,5 százalékkal emelkedik és lényegében viszszaáll a 2010-es szintre. A gazdaság és különösen a fogyasztás recesszióba fordul, várhatóan egy százalékkal csökken, ami beszűkíti a többletbevételek automatikus keletkezését.

A különböző adónövelési és kiadáscsökkentési lépések együttesen mintegy 650-750 milliárd forinttal javíthatják jövőre az egyenleget. Ebből 528 milliárd forint szükséges a nyugdíjkassza feltöltéséhez, és mintegy 100 milliárd forint az idei egyszeri intézkedések (áfakintlévőség behajtása, beszerzési stop) pótlására. Így a 2,5 százalékos hiánycél eléréséhez szükséges közel 100 milliárd forintos egyenlegjavulásra már nem biztos, hogy marad forrás.

Mindezek alapján a GKI 2,9 százalékos hiányt vár 2012-re. Az államadósság a költségvetési folyamatokból adódóan 2012-ben tovább növekedne, ugyanakkor a nyugdíjpénztári vagyonból nyert állami vagyon értékesítése (és esetleg a forint év végi árfolyamának nem várt, de elképzelhető javulása) ellentétes hatású lehet. Ezért a GKI az ideihez hasonló, 74 százalékos adósságrátát valószínűsít. A GKI szerint a devizahitelek kedvezményes végtörlesztése jogszabályt sért, a bankok ezért be fogják perelni az államot, s ha ez így lesz, akkor a fizetendő kártérítés a GDP 1-2 százalékát is kiteheti. Ráadásul a befektetők elfordulnak az országtól, a kockázati felárak emelkednek, a forint gyengül, drágább lesz a finanszírozás; csökken a devizatartalék, megnő egy forint elleni spekulációs támadás lehetősége. A terhek az egész társadalmat sújtják, az előny egy szűk körnél jelentkezik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.