Nemzeti Tanúsító

Napraforgó, korona és csillag – a hazai szálláshelyek típusától függően jelenleg ezekkel a minősítő jelzésekkel találkozhatnak az országjárók. Mindegyik hivatalos, viszont eltérő előírásoknak és minőségi követelményeknek kell megfelelnie annak, aki használni szeretné. Az átláthatatlan és zavaró rendszert váltja majd fel a Nemzeti Tanúsító Védjegy.

A szálláshelyek minőségét garantáló Nemzeti Tanúsító Védjegyről kormányrendelet született, amit Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős államtitkára jelentett be nemrégiben. 2012. július 1-jéig meghosszabbították a korábbi minősítés viselésének határidejét azoknál a szálláshelyeknél, amelyeknél még nem készültek el az új védjegy szabályai.

A már kidolgozott Nemzeti Tanúsító Védjeggyel rendelkező szálláskategóriákban – például a fizető-vendéglátók, a falusi szálláshelyek, kempingek és üdülőházak esetében – már szeptember 1-jétől az új minősítést kell alkalmazni.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság idén még csak a falusi szálláshelyek, kempingek és üdülőházak üzemeltetőinél ellenőrizheti az új jogszabály alkalmazását, 2012. június 30-tól pedig a szállodák, panziók, közösségi szálláshelyek is ellenőrzés alá kerülnek. Kis- és középvállalkozások esetében először nem bírságolnak, csak a figyelmet hívják fel az új jogszabályra.

Később azt vizsgálják majd, hogy egy-egy szálláshely szolgáltatásai összhangban vannak-e az általa használt besorolással. A védjegy előfutára a jelenleg egyeztetés alatt álló turizmustörvénynek, ami várhatóan a következő hetekben kerül a parlament elé.

ÉRINTETTEK

30 ezret is meghaladja a magánszálláshely-szolgáltatók száma Magyarországon, akiknek az érdekeit a Magánszállásadók Országos Szövetsége képviseli. Kevésbé volt köztudott, hogy eddig a szállásadók önminősítéssel osztályozták saját magukat, így döntő többségük háromkoronásnak minősült. Mostantól vége a becsületkasszának – pályázni kell a minősítésre, amire a szövetség száztíz minősítőt képezett ki. Szakmai körökből többen, így a Magyar Kempingek Szakmai Szövetsége is üdvözli a változást, az önminősítést ugyanis nem tartották adekvát módszernek. Szállodák esetében minden jel szerint a Hotelstars Union nemzetközi rendszerét adaptálják nemzeti védjegyként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.