A kormány semmibe veszi a jegybank javaslatát

Se lenyelni, se kiköpni nem tudja a kormány a Magyar Nemzeti Bank ajánlatát a devizatartalék felhasználására a végtörlesztések esetén.

A jegybank váratlan lépése a jelek szerint meglepte a Fideszt és szellemi holdudvarát: tartanak a szakértők által jó megoldásként értékelt javaslat kommentálásától.

Az MNB ötlete szerint a kereskedelmi bankok a nemzeti bank tartalékából juthatnának hozzá a hitelek lezárásához szükséges devizához. Ezzel a lépéssel elkerülhető lenne a forint gyengülése – amennyiben ugyanis a bankközi piacon történne meg a devizacsere, az erősítené a frankot, eurót, mert ezek iránt nőne a kereslet, és gyengítené a forintot, mert ettől akarnának szabadulni a bankok.

A jegybanki ajánlatnak egy hátulütője van, a devizatartalék akár 3-4 milliárd euróval is apadhat, ha a bankrendszer él a lehetőséggel. A tartalék szintje azonban ebben az esetben sem csökkenne 30 milliárd euró alá, vagyis nem esne kritikus szintre, mint volt egyes vélemények szerint a mostani válság kirobbanásakor, 2008 őszén. Viszont mérséklődne egy súlyos kockázat, a devizaárfolyamnak való kitettség.

A javaslatról megkérdezték már Szijjártó Pétert, a miniszterelnök szóvivőjét és Járai Zsigmondot, a Költségvetési Tanács elnökét, az MNB felügyelőbizottságának vezetőjét is, ám egyikük sem foglalt állást.

Szijjártó egy tévéműsorban úgy válaszolt: nem hiszi, hogy ehhez érzelmileg viszonyulnia kellene. Járai pedig egy múlt pénteki tájékoztatón annyit közölt csak, hogy erről a kormány megkérdezése nélkül Simorék nem dönthetnek. Érdemes megjegyezni, hogy a jegybankot senki nem kérdezte meg a kormányból a végtörlesztési javaslatról, pedig ahhoz – mint a pénzügyi stabilitás felett őrködő testületnek – van köze az MNB-nek.

A távolságtartásnak politikai okai lehetnek – a jegybankot folyamatosan támadó kormány nem akar egy platformra kerülni Simor Andrással, az MNB elnökével –, de vannak olyan vélemények, amelyek szerint a kormánynak valójában érdekében állna gyengíteni a forintot: azzal javítana az exportcégek helyzetén, és áttételesen az inflációt is serkentené, amivel viszont a jövő évi költségvetés bevételeit tudná növelni.

Ezzel persze azok, akik nem tudnak élni a végtörlesztéssel és nem tudják visszafizetni a hitelüket, roszszul járnának, mert a havi törlesztőjük tovább emelkedne.

Az exportra termelőkön kívül azonban mindenki más úgy gondolja, hogy a forint már most is elég gyenge. Az euró az elmúlt napokban 290–295 forint között ingadozott, a svájci frank pedig a 240 forintot kerülgette. A forint utóbb valamit erősödött – az euró ellenében a 288-as, a frankkal szemben a 236-os szintig.

Aranytömbök a Magyar Nemzeti Bank páncélszekrényében
Aranytömbök a Magyar Nemzeti Bank páncélszekrényében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.