Mindenüket pénzzé teszik a devizahitelesek

Bár egyelőre senki sem tudja megjósolni, hogy hány devizahiteles fog élni a végtörlesztés lehetőségével, ingatlanpiaci körökben egyre többen vélik úgy, hogy minden képzeletet felülmúl majd a tartozásuktól szabadulni akarók száma.

Magyarország legnagyobb lakáspiaci rendezvényén, a tegnap nyílt budapesti Fundamenta Lakásvásárhoz kapcsolódó szakmai konferencián már az is elhangzott, hogy a bankrendszer technikailag nincs felkészülve a rohamra.

Gergely Károly, a Fundamenta Lakáskassza Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a keddi kormánydöntést követő napon megduplázódott telefonhívásaik száma. Ügyfélszolgálatuk napi kétezer hívás fogadására van felkészülve, ehhez képest immár napi négyezren hívják őket a végtörlesztést, illetve a forinthitelre váltást tervezők. A bankrendszernek óriási terhelést jelent, hogy a következő hónapokban több százezer aktát, vagyis ügyet kell megmozgatnia, ráadásul teljesen váratlanul, mert a végtörlesztésről szóló kormánydöntésre nem igazán tudtak felkészülni.

A lakáshitelpiacon minden bizonnyal jelentős mozgást indít be a friss döntés. Hogy pontosan mi fog történni, azt senki sem tudja még, mint Akar László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója elmondta: a jövő a bankok kezében van. Nagy kérdés, hogy hitelezési versenybe kezdenek-e a devizahitelek forintra váltása kapcsán, vagy paszszívak maradnak.

Az már most, sok jelből sejthető, hogy a végtörlesztés miatt tömegek készülnek hosszú távú megtakarításaik felmondására. A gazdaságkutató szakember szerint a kedvező végtörlesztési árfolyam révén most megtakarítható – pontosabban a mostani számítsok szerint megtakarítható – 25 százaléknyi hitelteher rendkívül erős ösztönző erő arra, hogy a lakáspiacon hirtelen megnövekedjen a kínálat.

Nagy kérdés, hogy lesznek-e vevők a következő öt hónapban, hogy a jó árakra várók vajon elhiszik-e, hogy a várhatóan mélypontra zuhanó lakásárak apropóján most érdemes vásárolni. A végtörlesztéshez forrást gyűjtők várhatóan minden tartalékukat, tőkéjüket, saját és cégük megtakarításait pénzzé teszik, ezáltal a döntés hullámai a pénzügyi rendszert, a megtakarítási struktúrát és a tőkepiacokat egyaránt átrajzolják majd – válaszolta a Népszabadság kérdésére Akar László.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.