Új Bosch-üzem Miskolcon

Ablaktörlőrendszereket, klímaberendezések elektromos meghajtását, indítómotorokat és generátorokat, valamint elektromos kerékpárok meghajtórendszereit gyártják a Bosch GmbH tegnap felavatott új miskolci üzemcsarnokában.

A jelenleg 1900 főt foglalkoztató, több mint 23 ezer négyzetméter alapterületű gyár 5,5 milliárd forintból épült fel, amelyhez az Észak-magyarországi Operatív Program 981 millió forinttal járult hozzá. – A Bosch eddig csaknem 50 milliárd forintot fektetett be Miskolcon, ebből több mint 26 milliárd forintot az autóipari gyárba, az elkövetkező öt évben pedig további 13 milliárd forint befektetésére látunk lehetőséget, hogy az épület kihasználhassa maximális teljesítőképességét – fogalmazott Wolf-Henning Scheider, a Robert Bosch GmbH igazgatótanácsának tagja.

Az új beruházással a dolgozók száma háromezer főre bővülhet 2014-ig, s így a miskolci autóipari gyáregység lehet a cégcsoport legnagyobb létszámú európai üzeme az elektromos hajtások, indítómotorok és generátorok terén. Szavai szerint a továbblépéshez arra van szük ség, hogy a magyar oktatási rendszer alkalmazkodjon az ilyen típusú nagy termelői rendszerek elvárásaihoz: Miskolcon például az önkormányzattal ennek érdekében már aláírtak egy megállapodást a szakképzésben történő együttműködésről, a Miskolci Egyetemen pedig külön Bosch-tanszéket hoztak létre, ahol a cégcsoport leendő fejlesztői, mérnökei szerezhetnek diplomát. Wolf-Henning Scheider rámutatott: Magyarországnak arra kell törekednie, hogy világszínvonalú egyetemei legyenek, s cserekapcsolatok révén bekapcsolódjon a nagy nemzetközi képzési rendszerekbe is. Az avatási ünnepségen részt vett Orbán Viktor miniszterelnök is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.