A végtörlesztés miatt esnek a lakásárak

Fellendítheti a kínálatot az ingatlanpiacon az év hátralévő részében, hogy a devizahitelesek előtt megnyílt az út a végtörlesztésre a svájci frank esetében 180 forintos, az eurónál 250 forintos, a jennél kétforintos szinteken.

Arról már megoszlik a piaci elemzők véleménye, hogy a hátralévő néhány hónap elegendő lesz-e az értékesítésre: az igénylőknek ugyanis december 31-ig jelezniük kell a bankjuknál, hogy végtörlesztésre készülnek, majd ezt követően hatvan napon belül vissza is kell fizetni a hitelt.

– Jobbára azoknak a lakástulajdonosoknak van esélyük év végéig túladni az ingatlanon, akik már korábban árulni kezdték a lakásukat – mondta lapunknak Rutai Gábor, a Duna House elemzője. A válság miatt stagnáló piacon átlagosan ugyanis jóval száz nap felett lehet értékesíteni egy ingatlant. Déry Attila, az Otthon Centrum vezető elemzője szerint ellenben egy jó helyen lévő, jó minőségű lakást akár három hónapon belül is el lehet adni, az átlagos lakásoknál azonban ő is reálisnak tartja a négy-öt hónapos átfutási időt.

A végtörlesztés miatt esnek a lakásárak
Kurucz Árpád 2011.03.04. Digitális 2011. március 4. Fundamenta Lakásvásár, lakás, ingatlan. Fotó: Kurucz Árpád

Az elemzők arra számítanak, hogy a következő hónapokban a növekvő kínálat lejjebb nyomja – Rutai Gábor becslése szerint 5-15 százalékkal –az ingatlanárakat, ezért megugorhat az eladások száma. Az olcsóbb ingatlanok felkelthetik a kivárásra játszó, jellemzően készpénzes befektetők érdeklődését.

Az Otthon Centrumnál úgy látják, a devizahitelesek már eddig is szép számmal jelen voltak az ingatlanpiacon: a vállalkozáshoz fordulók 10-15 százaléka a hiteltörlesztés nehéz ségei miatt próbál szabadulni az ingatlanától. A cégnél is árcsökkenésre számítanak, mert a hirdetésüket korábban leadók valamelyest engedni fognak az árból, hogy élni tudjanak a kedvezményes törlesztéssel. Ennek mértéke elméletileg 15-25 százalék is lehetne, ekkora a különbség a jelenlegi árfolyamon (240 forint körüli svájci frank, illetve 290-es euró) történő végtörlesztés és a fixált árfolyam szerinti végtörlesztés között. A tényleges áresés azonban a lakás mérete szerint differenciált lesz.

– Az eladók egy része vevőként is meg fog jelenni a piacon, ők a nagyobb méretű lakásaik helyett próbálnak olcsóbb, kisebb lakásokat vásárolni – magyarázza Déry Attila, aki szerint ezért a nagyobb lakásoknál jobban, a kisebbeknél kevésbé fognak csökkenni az árak. Hasonlóképpen fékezheti az áresést, hogy a tőkeerős befektetők az árverezésimoratórium, illetve a nemrég bejelentett otthonvédelmi akcióterv miatt elodázták a vásárlásaikat, most viszont a piacon megjelenő nagyobb kínálat aktivizálja őket, vagyis nőhet a kereslet.

A szakértők úgy számolnak, nem kell év végéig várni, hogy kiderüljön, hány adós tud élni a végtörlesztéssel. Az eladásra szánt ingatlanok végtörlesztésre készülő tulajdonosai közül azok számára lehet reális megoldás az ingatlan értékesítése, akik anno nagyobb önerővel vásárolták meg azt. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint egy átlagos lakáshitelnél a vásárláskori értékhez képest átlagosan 80 százalékos a hitelteher. A jelenlegi piaci árakon azonban biztosra vehető, hogy azt az árat nem fogják megadni értük: a Duna House ingatlanpiaci cég szerint 2008-hoz képest mára nagyjából 15 százalékkal estek vissza az ingatlanárak. Sok esetben tehát alapos számítást igényel annak eldöntése, hogy az ingatlan eladásából finanszírozhatóe a végtörlesztés mellett egy új lakás megvásárlása, akár egy új hitellel, amihez önerő kell.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.