Októberben sem nőnek a közműdíjak

A kormányból sürgetik az árbefagyasztás átgondolását.

Lapunk információi szerint októbertől nem várható sem áram-, sem gáz-, sem távhőáremelés. Az Orbán-kabinet a Széll Kálmán Tervben a rezsinövekedést megtiltó jogszabályokat ígért júliustól. Ezek ugyan nem születtek meg, de a miniszterelnök múlt heti „országmentő” felszólalása szerint az irány változatlan. Orbán Viktor hitet tett a rezsitarifák központosítása mellett – amit mindenki befagyasztásként értelmez –, kibővítve a víz-, csatorna- és szemétdíjakkal. Az előzmények tükrében ez sikerülhet is.

Az Orbán-kabinet már a választásokat követően ígéretet tett a közműdíjak emelkedésének megakadályozására (igaz, kampányígéreteik még csökkentésként voltak értelmezhetők). Először az amúgy is központi áram- és gáztarifák tavaly júliusi és októberi emelése maradt el. A miniszterelnök novemberben viszont a Hír TV-nek már úgy fogalmazott, hogy 2011-re nem tudják tartani az árak befagyasztását. Így januárban először a gáz, februárban pedig az áramtarifa nőtt kismértékben. Azóta viszont újból kétszer – áprilisban és júliusban – maradt el az emelés, noha az energiacégek rendületlenül igénylik a nagyobb bevételeket.

A – talán legerősebb – távhőlobbinak is komoly érvágást jelentett, hogy a kormány márciusi szinten befagyasztotta a helyi fűtéstarifákat, annak központosítását kezdeményezte, a hőtermelők bújtatott támogatását pedig csökkentette. Bár a hődíjakra októbertől új képlet lép hatályba, nagy valószínűséggel egyik emelését sem engedik.

Ugyanez igaz a gáz- és áramcégekre, noha a dolláralapú orosz gázár a határon októbertől – úgy tudjuk – közel ötödével nő, és a forint nagyarányú gyengülése is sújtja az ágazatot.

Fura módon iparági körökből különösebb tiltakozás nem szűrődik ki. Ám tegnap váratlanul épp a kormány klíma- és energiaügyekért felelős államtitkára, Bencsik János kelt ki az árak befagyasztása ellen. A Kossuth Rádiónak nyilatkozva kifejtette: társadalmilag indokolt lehet, de hosszú távon nem tartható a rezsiköltségek befagyasztása.

Érvelése szerint Magyarország energiaforrásainak 80 százalékát külföldről szerzi be, aminek áraira nincs hatásunk. A tarifák 2-3 százalékából szociális alap létesítését indítványozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.