Nagyon ráhajtanak az áfára

Minden idők legátfogóbb áfaellenőrzésébe kezd ma a Nemzeti Adó- és Vámhivatal. Az elmúlt hetekben a vámosok végezték a munka dandárját: ezrével ellenőrizték az ország határain áthajtó kamionokat, és nem csak az Európai Unión kívülről érkezőket és az oda tartókat. Sőt elsősorban nem azokra koncentráltak.

Most azokat a szállítóeszközöket vették górcső alá, amelyek különféle agrártermékeket (gabonát, élő állatot, húst és húskészítményeket) fuvaroztak. E termékkörrel ugyanis az utóbbi hónapok sikeres akcióinak tanúsága szerint százmilliós áfacsalásokat követtek el. Becslések szerint az állam kára a be nem fizetett és a jogosulatlanul visszaigényelt áfából országosan százmilliárdos nagyságrendű. Ebből akar még idén 40 milliárd forintot a kasszában látni a kormány.

A múlt héten ezrével ellenőrizték a vámosok a határon áthaladó kamionokat
A múlt héten ezrével ellenőrizték a vámosok a határon áthaladó kamionokat

Információink szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az elmúlt hetekben a folyamatos közúti ellenőrzések keretében minden, agrárterméket szállító autó okmányait ellenőrizte. Felírták, hogy az adott jármű kinek az áruját szállítja, pontosan miből áll a rakománya, mi az úti célja, mikor indult és mikor érkezett az ellenőrzés helyszínére. Mivel a vámnyomozók adatai szerint léteznek olyan szervezett bűnözői csoportok, amelyek egykor az úgynevezett olajügyekben váltak ismertté és gazdagodtak meg, napjainkban viszont már az „ipari méreteket öltő áfacsalásból” és annak szervezéséből élnek, titkosszolgálati eszközöket is bevetettek a bűnszervezeteket feltérképezéséhez, majdani felszámolásuk előkészítéséhez. Számos szervező telefonját lehallgatták. Forrásaink szerint néhányan gyanút fogtak, és „üzengettek” az őket lehallgató, leleplező vámnyomozóknak, ellenőröknek, a többség azonban nem értette és – legalábbis a telefonon bonyolított beszélgetéseik tanúsága szerint – nem is sejtette, mi végre történt a szokatlanul részletekbe menő közúti adatrögzítés.

A költségvetésnek százmilliárdos kárt okozó „nagyüzemi adóscsalások” végrehajtói azt használják ki, hogy az Európai Unión belül áfamentesen lehet kereskedni. Ezért – miként arról nemrég egy milliárdos kárt okozó húsügy kapcsán lapunk is beszámolt – az unióban vásárolt árukat fiktív vállalkozások hamis dokumentumainak felhasználásával „belföldiesítették”. Papíron a holland félsertés magyar disznóvá változik, azaz „áfás sertés” lesz belőle, de az adót nem fizetik be, viszont az adásvételek során a forgalmi adó már visszaigényelhető. A módszert rövid időn belül továbbfejlesztették. A számla nélkül vásárolt magyar disznókat külföldre vitték, az osztrák autópályák valamelyik pihenőjében papíron holland sertéssé változtatták őket, majd visszatértek Magyarországra.

Az állam kára kettős. Egyfelől nem kapja meg a forgalom után őt megillető forgalmi adót, másfelől egyes csoportok az adott termék után soha senki által be nem fizetett forgalmi adót visszaigénylik.

Az uniós belső határokon az elmúlt hetekben végrehajtott közúti vámellenőrzések valódi célja az volt, hogy dokumentálják az egyes cégek konkrét áruinak mozgását. Mivel az ellenőrzés az ország egész területére kiterjedt, a fiktív külföldi fuvart bonyolító kamionok zömét a NAV illetékeseinek reményei szerint sikerült azonosítani. Ezeket az adatokat (pontosabban az ezekből kiolvasható tényleges árumozgásokat, gazdasági eseményeket) az adóhatóság az elkövetkező napokban összeveti a 20-án leadott áfabevallásokkal. Reményeik szerint már az ellenőrzések ténye is óvatosságra és valós, de legalábbis a korábbiakhoz képest reálisabb adóbevallások készítésére sarkallja a vállalkozásokat. A NAV névtelenséget kérő munkatársai emlékeztettek rá, korábban az illegális cigaretta- és üzemanyag-kereskedelem visszaszorítására elrendelt különböző akciók hatására egyik hónapról a másikra megnőttek az ellenőrzésekkel érintett térségben az áfa- és a jövedékiadóbevételek, ami a legális kereskedelmi forgalom növekedését sejtette. Most is erre számítanak.

Ezzel együtt a gyanús árumozgásokban érintett cégeknél az elkövetkező napokban, hetekben soron kívüli áfaellenőrzés várható.

Budapest a fókuszban

Információink szerint a múlt hét végén a NAV külön ellenőrzést tartott Budapesten a nagybani piacnál és környékén. A NAV egységei valamennyi, a nagybani piachoz vezető úton ellenőrző pontokat állítottak fel, tisztázandó, hogy kik és milyen eredetű árukat szállítanak oda.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.