Forint le, benzinár föl

Újabb rossz napon vannak túl a pénz- és tőkepiacok: a vezető tőzsdék 2-2,5 százalékot estek, a budapesti tőzsdeindex, a BUX 2,9 százalékos veszteséggel, 16 240 ponton zárt. Az euró 1,1 százalékot gyengült a dollárhoz képest, s a frank is csak azért nem tudott számottevően erősödni, mert a Svájci Nemzeti Bank körömszakadtáig védi az euróval szemben az 1,20-as szintnél lebetonozott árfolyamküszöböt.

Az okok a szokásosak, vagyis az euró övezeti adósságválság kezelése körüli kérdőjelek, valamint a világgazdaság lendületének megtorpanása, ám mindehhez idehaza hozzáadódott a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tevő törvényjavaslat rapid parlamenti tárgyalása (a szavazást tegnap már meg is tartották, az igénybejelentést követő 60 nap alatt rendezni kell a tartozást, valamint elfogadták a pozitív lakossági adóslistáról szóló törvényt is), amely egyelőre felmérhetetlen következményekkel jár a gazdasági növekedésre. A végtörlesztések körüli bizonytalanság a forintot is újabb nyomás alá helyezte. A magyar fizetőeszköz 14 havi mélypontra ért, egy euróért csaknem 291 forintot kellett adni. Az euróval együtt mozgott a svájci frank kurzusa, 242 forinton is jegyezték tegnap. A jegybank monetáris tanácsa is nehéz döntés előtt áll:mai kamatdöntő ülésén a hét végén nyilvánosságra hozott, a 2012-es növekedést visszafogó költségvetési megszorítások ismeretében kell határoznia az alapkamatról. Az augusztusi 3,6 százalékos inflációs adatról még úgy nyilatkoztak az elemzők, hogy a nemzetközi helyzet rosszabbodása miatt a hat százalékon álló alapkamat csökkentésére az év végéig nem látnak lehetőséget. Ezzel szemben londoni szakértők már azt sem zárják ki, hogy az MNB fél százalékpontos „védekező jellegű” kamatemelést hajt végre. Neil Shearing, a Capital Economics főközgazdásza szerint, ha az MNB a következő három hónapban módosítja alapkamatát, az emelés lesz. Ennél is durvább képet festettek a kilátásokról a Société Générale francia nagybank elemzői, akik úgy vélik, egy 300 forint feletti euróárfolyam esetén megugrana az infláció, amit a jegybank agresszív, 2-3 százalékpontos kamatemeléssel tudna csak kordában tartani. Ilyen mértékű emelésre legutóbb 2008 őszén, az IMF-hitel felvétele előtt kényszerült a jegybank.

A 300 forintos euró lázálomnak tűnik ugyan, de a görög fejleményeket látva egyre közelebb állunk hozzá. A görögöket hitelező EU–EKB–IMF trojka ugyanis bekeményített, s csak akkor hajlandó a hitelkeret októberben esedékes nyolcmilliárd eurós részletét átutalni, ha biztos benne, hogy Athén tartja a szavát és teljesíti vállalásait.

Visszatérve Magyarországra: a monetáris tanács ma azt is figyelembe veheti, milyen veszélyekkel jár az árstabilitásra az üzemanyagárak rohamos növekedése. Szerdától ugyanis a Mol a benzin literenkénti árát hat, a gázolajét hét forinttal növeli, történelmi rekordot felállítva ezzel. A benzin átlagára 397 forintra, a gázolajé pedig 383 forintra nő. A novemberi jövedékiadó-emeléssel a gázolaj négyszáz forint fölé drágul, de az áfaemelés következményeként mindkét üzemanyag 400 forint fölött köszönti majd az új évet.

Rogán Antal és Lázár János a parlamentben
Rogán Antal és Lázár János a parlamentben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.