Egy menedzser hatszor többet keres, mint a beosztottja

Próbálkoztak ugyan a cégek, hogy valamelyest kompenzálják az alacsony keresetűek esetében a személyijövedelemadó-rendszer (szja) idei változásának negatív hatásait, ám az átütő siker elmaradt. (Az általános, 16 százalékos kulcs bevezetésével – a családi adókedvezményt nem számítva – mindenkinek csökkent a nettó jövedelme, aki bruttó 290 ezer forintnál kevesebbet keresett.)

Az idei béremelések során a vállalatok közel egy százalékkal nagyobb béremelést adtak az alacsonyabb munkakörökben dolgozóknak, mint a felső vezetőknek. Ennek ellenére míg egy hétköznapi beosztott nettó bére a nagyobb emelés ellenére 0,8 százalékkal csökkent, egy vezetőé 37 százalékkal nőtt. Azaz a vezetők és a beosztottak közötti bérolló közel 40 százalékkal tágult – derül ki a Hay Group felméréséből, amelyben közel 440, főként multinacionális nagyvállalat vett részt közel 270 ezer munkavállalói béradattal.

A bruttó bérek esetében nem változott jelentősen a tavalyi évhez képest a vezetők és a beosztottak közötti fizetéskülönbség. Idén egy magas szintű menedzser 6,2-szer keres többet,mint például egy titkárnő. Ezzel az értékkel regionális összevetésben nagyjából átlagos szinten teljesítenek a magyar vállalatok, ezen belül a cseh és a szlovák mutatók jobbak, a lengyel viszont rosszabb, ott a menedzserek 8,5-szer többet keresnek a beosztottaknál. Messzebbre kitekintve: közelében sem járunk a skandináv országok háromszoros mutatójának, de nagyjából ekkora az eltérés az USA-ban és Nagy-Britanniában is.

Amennyiben a számokba belekalkuláljuk az idei szja-módosítás hatásait is, más képet kapunk. Míg 2010-ben a különböző adókulcsok csökkentették a bérek különbségét, idén közel 40 százalékkal tágult az bérolló, így egy vezető nettó bére hétszer több, mint egy alacsonyabb beosztásban dolgozó munkavállalóé.

Ahogyan azt már többször is megírtuk, az egykulcsos személyi jövedelemadó kedvező hatása bruttó 300 ezer forintos fizetés fölött – a munkavállalók alig több mint húsz százaléka tartozik ebbe a körbe – jelent meg, s ebben a kategóriában éves szinten alig több mint 12 ezer forint plusz keletkezett. Ellenben havi bruttó egymillió forint kereset esetén ez a többlet mintegy 1,6 millió, kétmilliós fizetésnél pedig nettó négymillió forint körül alakul. A Hay Group korábbi számításai szerint a felső vezetők kizárólag az adócsökkentésnek köszönhetően akár ötmillió forinttal többet vihetnek haza, mint tavaly.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.