Közös gáznak alacsonyabb az ára

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) 132 millió forintot spórol 5,8 millió köbmétert tartalmazó gázszámlán kilenc hónap alatt azzal, hogy a hozzá tartozó tizenegy céggel közösen hirdetett pályázatot gázszállításra. A mintaprojektként kezelt beszerzéshez egyelőre önkéntesen csatlakozhattak a társaságok, s most olyan vállalatok éltek a lehetőséggel, mint például a Gödöllői Királyi Kastély, a Hévízgyógyfürdő, a Zánkai Gyermek- és Ifjúsági Centrum, a Dunántúli Regionális Vízmű, vagy épp a Főkefe. Az MNV-től úgy értesültünk, hogy eddig mind a tizenegy cég teljesen más áron és feltételekkel kapta a gázt négy szolgáltatótól.

A közös beszerzés célja az egységesítés és a költségcsökkentés volt, hiszen a nagyobb mennyiség együtt tárgyalásával feltételezték, hogy nagyobb árengedményt tudnak elérni. Az 5,8 millió köbméterre az eddigi négy szolgáltató előbb írásban adhatott be ajánlatot, majd elektronikus árlejtéses rendszerben választották ki a szállítót. Az árlejtésben még további 21 millió forinttal sikerült leszorítani az árat, ami azt jelenti, hogy a legalacsonyabb ajánlatot tévő cég az első körben 110 millió forinttal olcsóbban vállalta volna a szállítást, mint amennyiért jelenleg veszik a cégek.

A kétfordulós beszerzésen végül a Tigáz nyert, furcsa viszont, hogy az eddigi fogyasztás negyedét adó Főgáz meg sem mérette magát. Az alacsony árért cserébe a fogyasztók kötbérfizetésre kötelezettek, ha az összfogyasztás 15 százalékánál magasabb mértékben eltérnek az eredetileg igényelt mennyiségtől, ezt azonban nem külön-külön, hanem összesen vizsgálják. Az említett gázmennyiségért korábban 711 millió forintot fizettek a vállalkozások, míg a jövőben mindez 579 millió forintjukba kerül majd. A vagyonkezelőtől kapott tájékoztatás szerint jövőre már hetvennyolcvan társaság vehet részt a rendszerben, s a későbbiekben más szolgáltatásokra is kiterjesztik ezt a gyakorlatot. Ilyen lesz például az áram, vagy épp a távközlési szolgáltatások beszerzése.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.