Szót emeltek a Molért

A magyar állam semmilyen módon nem avatkozik be azokba a vizsgálatokba, amelyek a Mol olajtársaság INA-beli részesedésével kapcsolatosak – szögezte le Iván Gábor zágrábi magyar nagykövet a horvát Poslovni Dnevnik című lapnak adott interjújában.

A diplomata azt követően mondta ezt, hogy a horvát sajtó élénken kezdett foglalkozni azzal az állítólagos levéllel, amit Martonyi János külügyminiszter írt horvát kollégájának. Ebben a magyar diplomácia irányítója sérelmezi a horvát tőkepiaci felügyelet és a versenyhatóság vizsgálatait, míg az INA felügyelőbizottságát azzal vádolja, hogy hamis információkat szivárogtatnak ki.

A nagykövet kijelentése annak tükrében érdekes, hogy nemrégiben Jadranka Kosor horvát kormányfő bejelentette: hamarosan találkozik magyar kollégájával, Orbán Viktor miniszterelnökkel. Bennfentesek arra számítanak, hogy szóba kerül köztük a horvát ügyészség néhány héttel ezelőtti jogsegélykérelme is. Ennek keretében Hernádi Zsolt Mol-vezért hallgatták volna meg, akkor a magyarok visszautasították a horvát kérést, amit egyben feljelentésként értékeltek és nyomozást indítottak az ügyben.

Horvátországban több fronton is politikai kérdés a Mol szerepe a helyi olajipari vállalatban. Ivo Sanader volt kormányfőt azzal gyanúsítják: hagyta magát megvesztegetni annak érdekében, hogy a magyar cég átvehesse az irányítást az INA-ban. AMol jelenleg szeretné bebiztosítani irányítói szerepét, ezért 47 százalékos tulajdoni hányadát többségi tulajdonra kívánja „váltani”. Igyekezete érthető, hiszen az irányítást átadó korábbi kormánydöntést több érdekcsoport is megkérdőjelezte, s az ügyben eljárás is zajlott, amely viszont arra a következtetésre jutott, hogy az irányítás átvétele szabályos volt. Ezzel azonban az ügy fölül nem szálltak el a viharfelhők, miután a tőkepiaci felügyelet azért vizsgálja a magyar céget, hogy kiderüljön: a többségi tulajdonhoz szükséges részvénycsomag megszerzéséért befolyásolta-e a magyar társaság a piacot.

Az állítólagos levélről szerettük volna megkérdezni a Külügyminisztériumot is, megkeresésünkre azonban tegnap nem kaptunk választ.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.