VW–Suzuki: a motor miatt veszekednek

Osamu Suzuki tegnap Tokióban beszélt a VW AG-val kapcsolatos fejleményekről. Ezek a kezdeti időszakban ugyan biztatóan alakultak, aztán egyre hűvösebb lett a VW AG és a Suzuki Motor Corporation együttműködése.

Suzuki szavait egy német közlemény előzte meg, mely szerint a japánok megsértették az 2009-es partnerségi megállapodást azzal, hogy továbbra sem a Volkswagentől szerzik be a dízelmotorokat.

A német nagyvállalat annyit közölt, hogy a Suzukinak csupán néhány hete maradt a helyzet rendezésére. Igaz, azt nem mondták meg, hogy mi is történik, ha ez nem jön létre. A nézeteltérés alapja, hogy a japán gyár a FIAT-tól szerzi be az Esztergomban gyártott SX4-hez a dízelmotorokat.

A nyolcvanegy éves konszernelnök, Osamu Suzuki a megszokottnál is élesebben írta le a helyzetet: „a két vállalat hatalmas méretbeli különbségéből a Volkswagen arra a téves következtetésre jutott, hogy megszerezte az ellenőrzést a Suzuki felett”, ugyanakkor kifejtette, hogy a Suzuki semmit sem talált a Volkswagen technológiái között, amit azonnal hasznosíthatott volna.

A vállalat ügyvezető alelnöke, Jasuhito Harajama szerint a német csoport vezetése visszaél erőfölényével, és túlságosan bele akar avatkozni cége irányításába. – Már az együttműködés kezdetén leszögeztük, hogy nem áll szándékunkban beolvadni a Volkswagen-konszernbe, és megőrizzük függetlenségünket. Most mégis úgy tűnik, elölről kell kezdeni mindent, különösen a részesedési arány tekintetében... Egyenlő partneri kapcsolatban előfeltétel a függetlenség elismerése – mondta. Ezek után nem csoda, hogy az alelnök több új partner jelentkezéséről beszélt, miközben a német kapcsolatról csak annyit mondott, jelenleg nincs folyamatban közös fejlesztési projekt.

-
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.