Dráguló alkohol és cigaretta: jövőre már 60 milliárd lehet a bevétel

A kormány tegnap benyújtotta a parlamentnek az alkoholok, a dohánytermékek és a gázolaj jövedéki adójának növeléséről, illetve a szerencsejátékokat terhelő elvonások emeléséről szóló javaslatát. Ettől idén 10, jövőre már 50-60 milliárd pluszbevételt remélnek – mondta el Balog Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottságának hétfői ülésén.

A most benyújtott törvényjavaslat fél évenként történő adóemelést irányoz elő a dohánytermékek számára. A cigarettáknál az ezer darabonként kirótt, 9750 forintos fix adótétel mellé a kiskereskedelmi ár 28,4 százalékát, minimum 19 530 forintot számítanák fel. A harmadik adóemelés végén – 2012 novemberére – ez a minimum adótétel 21 740 forint lesz. Ennél is szigorúbb lesz az adóprés a vágott dohánytermékek esetében.

Ráadásul korlátozzák a „bespájzolás” lehetőségét is: az adóváltozás után harminc nappal már a kiskereskedelmi forgalomban és a raktárakban is kizárólag az új adózárjegyes termékek lehetnek. Jócskán drágulni fog az alkohol is, ám a kormány egészségügyi szempontokra hivatkozva eltérő mértékben emeli a jövedéki adót.

A párlatok és a természetes aromával előállított szeszes italok esetén az adótétel-növekedés öt százalék körül lesz,míg az aromásított égetett szeszeké 50 százalékkal emelkedik. Hasonlóan egészségügyi okokkal indokolják a törvényjavaslatot tevők, hogy a pezsgő, a sör és az egyéb – nem szőlő – borok adója mérsékelten, öt százalékkal nőhet. – A tételes játékadó emelésével egészen más a helyzet, mint a cigaretta vagy az alkohol jövedéki adójával. Ezt nem lehet tovább terhelni a fogyasztóra – mondta a Népszabadságnak Schrei ber István, a Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke (MSZSZ). Így sokan kénytelenek lesznek bezárni.

A javaslat szerint a pénznyerő automata tételes játékadóját játékhelyenként az I. és II. kategóriájú játékteremben havonta 125 ezer forintra, az elektronikus kaszinóban üzemeltetett gépekét viszont 150 ezer forintra emelnék. Emellett az adófizetés egy forgalomhoz kötött részszel is kiegészül. Így az automata üzemeltetőjének az említetteken túl abban az esetben további tételeket kellene fizetni, ha negyedévente a tiszta játékbevétel egy gépen meghaladná a 900 ezer forintot. Ilyenkor a 900 ezer forint feletti rész 20 százalékát ugyancsak játékadóként kellene befizetni a költségvetés számára.

A tervezet szerint a gázolaj jövedéki adója novembertől literenként nettó 110 forint 35 fillérre nő. A jelenlegi szint nettó 93 forint 35 fillér, azaz az emelés 13 forint. (Mivel az adóemelés miatt nő a termék áfatartalma is, a terhelés novembertől bruttóban 138 forintra rúg.) Leszögezik: az üzemanyagtöltő-állomáson forgalmi rendszámra szóló üzemanyagkártyával megvásárolt, illetve az adó-visszaigénylésre jogosult magyarországi telephelyén kiadott kereskedelmi gázolaj után literenként 19,5 forint viszszaigényelhető. A kormány tehát az adóterhet azokra a jellemzően magánautósokra terheli, akiknek nem jár állami kedvezmény. A javaslat épp azzal indokolja az adóemelést, hogy egyre terjed a gázolaj magáncélú felhasználása, így –szerintük – egyre igazságtalanabb, hogy a hasonló célú benzinnek magasabb – nettó 120 forint – a jövedékiadó-terhe.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.