Drágul az orosz gázunk

Lapunk információi szerint októbertől 17-19 százalékkal emelkedik az orosz gáz magyarországi importára.

A magyar–orosz „központi” hosszú távú szerződés automatikus képlete alapján a tarifa ezer köbméterenként mintegy 515 dollárra ugorhat. Ezt az – európai átlagnál jóval magasabb –árat a magyar gáziparnak kell kifizetnie. Ráadá sul a forint is folyamatosan gyengül, ami elvben növeli veszteségeiket.

Áthárítani viszont továbbra sem tudják a fogyasztók felé. Az Orbánkormány ugyanis január elseje óta nem engedi az emelkedő költségeket a lakosságra terhelni. Noha az ígéret ellenére az erről szóló törvény várat magára, értesülésünk szerint ez októbertől sem változik.

Noha lapunknak az ügyben senki nem nyilatkozott, az iparágban nem érzékeltünk akkora belső feszültséget, mint arra korábban számítottak a bennfentesek. A kormány október 1-jei hatállyal – úgy tudjuk – 207 forintról 188 forintra csökkentette a rendszerben elismert dollárárfolyamot, ami csökkenti az áremelő nyomást. Az érintett cégek jó időben ennél kedvezőbb árfolyamon is bebiztosíthatták magukat.

Másrészt a lakossági tarifára ma már csak 60 százalékban hat a „központi”magyar–orosz szerződés. 40 százalékos súllyal az „azonnali” piac árait veszik figyelembe, ami másként változik, és általában alacsonyabb is a hoszszú távú kétoldalú szerződésben foglaltaknál.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.