A ZTE Romániába készül?

A kínai ZTE távközlési és informatikai nagyvállalat képviselői a közelmúltban a román távközlési államtitkár jelenlétében tárgyaltak Hargita megyei önkormányzati képviselőkkel Borszéken arról, hogy különböző infrastruktúra-fejlesztési programokba beszálljanak.

A ZTE az elektronikus ügyintézés beindításához szükséges infrastruktúra építésében juthat komoly szerephez. Román lapértesülések szerint a cég széles sávú optikai gerinchálózatot fejlesztene, s triple play szolgáltatásokat vinne a fogyasztókhoz – azaz egyetlen kábelen az internetet, a tévét és a vezetékes telefont. A kidolgozott üzleti konstrukció szerint az észak-hargitai önkormányzatok 3-5 év alatt fizetnék ki a végül a tulajdonukba kerülő rendszert. Az önkormányzatok úgy tudnák visszafizetni a befektetést, hogy a hálózatot bérbe adhatnák különböző szolgáltatóknak.

Moldován József távközlési államtitkár vezetésével a terveket átadták a ZTE pénzügyi igazgatójának, így a politikus elmondása szerint immár csak arra várnak, hogy Kínában jóváhagyják a befektetés finanszírozását. Ez nyilván nem lehet gond, hiszen a ZTE ezer szállal kötődik a kormánypárthoz. A fejlesztés Gyergyóremetén (Remetea) kezdődne el. Ha a tapasztalatok pozitívak, a ZTE kész egész Romániára kiterjeszteni az együttműködést. Magyarországon a Huawei számít nagybefektetőnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.