Aktívabbak idén a magántőkealapok

A rendelkezésre álló évközi adatok alapján közel ötven százalékkal magasabb az idei év első felében megszületett magántőke-befektetési döntések száma, mint a 2010 egészében megvalósult befektetések összmennyisége. A banki hitelezés visszaesésével várhatóan tovább fog növekedni a magántőke jelentősége – hangsúlyozzák az Enterprise Investors szakértői. A kelet-közép-európai régió legrégibb és egyik legnagyobb magán- és kockázatitőke-alapkezelője szerint a tavalyi év egészében megvalósuló 17 magántőke-befektetési tranzakció keretében összesen 65millió euró került befektetésre hazánkban. Ehhez képest a rendelkezésre álló évközi adatok azt mutatják, hogy az idei év első felében már több mint 25 befektetési döntés született (ideértve a még nem realizált befektetéseket is). – A magántőke szerepe felértékelődni látszik Magyarországon, főként annak eredményeképpen, hogy a banki hitelezési hajlandósága tovább csökken. Magyarországnak sikerült megtartania tőkevonzó képességét, mivel elsősorban viszonylag olcsó és hatékony gyártóbázisként tekintenek rá a befektetők. Ugyanakkor az ország vesztett vonzerejéből, ennek oka a belső fogyasztás mélyrepülése, illetve, hogy a devizahitelek körüli problémák miatt kevés szektorban van valódi növekedési lehetőség –mondta Tüske Tamás, az Enterprise Investors magyarországi vezetője.

A kelet-közép-európai régióban a magántőke-befektetések összege 2010-ben az előző évhez képest kétmilliárd euróról 1,3 milliárd euróra csökkent. Lengyelország az egyértelmű éllovas a nagyobb (növekedési és kivásárlási) tranzakciók területén. Magyarország és Csehország pedig a kockázati tőke területén volt 2010-ben a legdinamikusabb piac.

A befektetők által a régióban legkedveltebb szektor továbbra is a fogyasztási cikkek és a kiskereskedelem, a befektetések negyede érkezett a szegmensbe. A telekommunikációra 13 százalék jut, az egészségügyi iparág pedig 12-t hasít ki. (Munkatársunktól)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.