Hogy akarják beszedni a 100 milliárdot?

Oszkó Péter szkeptikus: szerinte a kormány tervei nem reálisak. Négy hónap alatt 100 milliárdot a megjelölt forrásokból beszedni "erősen kétséges."

– Nincs új a nap alatt – reagált a Népszabadságnak az előző kormány pénzügyminisztere Orbán Viktor és Matolcsy György tegnapi bejelentéseire, amellyel a költségvetés 100 milliárdos hiányátnak pótlását vázolták. Oszkó Péter szerint a Fidesz-kormány nem rukkolt elő újdonsággal a válsághelyzet kezelését illetően, ugyanolyan eszközökhöz nyúlnak, mint tették azt a korábbi kormányok, amikor stabilizálni kellett a költségvetést. A szakember szkeptikus, hogy a 100 milliárd forint bejön-e még idén a tervezett intézkedésekkel, még a beszerzések befagyasztásával is csak szűken lehet szerinte elérni az ettől várt 40 milliárd forintot, a többi esetben erősen kétséges, hogy meglesz-e a remélt bevétel.

Oszkó Péter
Oszkó Péter,

Adószakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy például a be nem fizetett áfa behajtása ilyen rövid idő alatt – kevesebb mint négy hónap van az évből – nem fog menni, ha csak olyan megoldást nem választ a kormány, mint amihez 2005 táján nyúlt az akkori, szocialista vezetésű kabinet. Akkor az áfa-visszautalás késleltetésével jutott átmenetileg többletforráshoz a büdzsé, ám azt a gyakorlatot a vállalkozók mellett az ellenzék – így a Fidesz is – kifogásolta, joggal.

Most még szűkebb a kormány mozgástere, mivel pont az adó-visszautalások magyarországi gyakorlata miatt kerültünk az Európai Unió szégyenpadjára, tehát nagyon szem előtt vagyunk. A még az első Fidesz-kormány idején a jogba illesztett visszautalási rendszer megváltoztatására kötelezte az unió Magyarországot – csak emiatt több mint 200 milliárd forint pótlásáról kell idén gondoskodni.

A másik lehetőség az adóelkerülők beazonosítása és az adó behajtása. Ezzel annyi a probléma, hogy ha fel is gyorsulnak az eljárások, az adócsaló végek vagyonának felkutatása nem megy majd könnyen – ezek a struktúrák ugyanis pont azért tudnak működni, mert pillanatok alatt felszívódnak a láncban működő vállalkozások, amelyek zöme fantomcég, tehát vagyonnal nem is rendelkezik.

Eredményt tehát csak úgy lehet elérni, ha a tulajdonosok személyes vagyonából történik meg az adó rendezése. Ilyesmire is volt példa korábban, a vagyongyarapodási vizsgálatok azonban hónapokig is elnyúlhattak. Most ennél drasztikusabb beavatkozásra lenne szükség. Ahogy hallani, elsősorban a mezőgazdaságban, a gabonapiacon érdekelt, nem tisztán működő társaságoknak van okuk aggodalomra, őket pécézte ki a kormány.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.