A statisztika cáfolja Matolcsyt

Nem kis ellentmondás feszül a belföldi fogyasztás zuhanásának megállításával dicsekedő Matolcsy György szavai és a rideg számok között.

Ezt a nemzetgazdasági miniszter minősítésével „nagyon nagy eredményt” állítólag az egykulcsos jövedelemadó bevezetése hozta magával. Ehhez képest a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai azt mutatják, hogy a kiskereskedelmi forgalom 2009 novemberében fogott padlót, akkor a naptárhatástól megtisztított volumenindex 92,3 százalékra esett, azaz 2008 novemberéhez képest 7,7 százalékkal esett vissza a fogyasztás. Onnan kapaszkodott fel, mígnem tavaly júliusban ismét pozitív adatot mért a KSH.

Azóta gyakorlatilag stagnál a kiskereskedelem forgalma, a volumenindex 99 és 101 százalék között ingázik. Sőt a legutóbbi, júniusi adat éppen 0,5 százalékos éves csökkenést mutatott. Az idén elemzők szerint már az egyszázalékos növekedés is elfogadható lenne.

A „nagyon nagy eredmény” helyretételéhez érdemes hozzátenni, hogy a Széll Kálmán Tervre épülő, áprilisban meghirdetett nemzeti reformprogramban a kormány 2011-re a konzervatív pálya szerint 3,1, a dinamikus szerint pedig 3,2 százalékos lakossági fogyasztásnövekedéssel számolt, míg jövőre elvben 2,2, illetve 2,6 százalékkal költenének többet a háztartások. Mi több, a kormány szerint 2013-tól a költekezési hullám öt százalék közeli pluszhoz is vezethet. Amint azt a KSH-nál megtudtuk, a kiskereskedelmi forgalom lényegében lefedi a lakossági fogyasztást, a statisztikusok ugyanis a nagy tételű közületi vásárlások kiszűrésével készítik el a mérleget.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.