Dobbantás az üzleti tudományokba

Bizonyára sokan elgondolkodtak már azon, milyen jó lenne saját vállalkozást indítani, többségüknek talán van is jó üzleti ötlete. De akadnak olyanok is, akik számára a vállalkozói lét kényszerpálya, és nehezen tudják elképzelni, milyen lehetőségeik vannak a váltásra.

Egy önálló cég alapítása mindenképpen komoly felelősséget jelent, hiszen a döntés sok esetben egy életre szól. Különösen fontos tehát, hogy már a kezdésnél is birtokában legyenek a potenciális vállalkozók azoknak a pénzügyi és gazdálkodási ismereteknek, amelyek nélkülözhetetlenek egy cég sikeres működtetéséhez.

Sokak számára jelent segítséget az a program, amelyet a Budapest Bank „Dobbantó, Budapest Bank – pénzügyekről nőknek” néven indított el 2010-ben. A pénzintézet speciálisan a női vállalkozók számára hozta létre kezdeményezését a SEED Kisvállalkozásfejlesztési Alapítvánnyal közösen. A program egyik fő eleme egy 12 napos tréning, amelynek során a résztvevők marketinggel, menedzsmenttel és pénzügyi forrásteremtéssel kapcsolatos ismereteket sajátíthatnak el. Eddig öt képzést szervezett a bank és az alapítvány, egyet Békéscsabán, négyet pedig Budapesten.

 

Tudatos választás

A Dobbantó programban eddig közel 350 női vállalkozó vett részt. Közülük néhányan arról nyilatkoztak lapunknak, mit jelentett számukra a szakmai támogatás. Szabó Judit Nikoletta például első vállalkozása elindításához kapott segítséget a programtól. „A vállalkozóvá válás számomra nem kényszerpálya volt, hanem tudatos választás” – mondja a fiatalaszszony. „36 évesen döbbentem rá arra, hogy kiégtem a munkámban. Mindig is szerettem volna az ötleteimből és a kreativitásomból megélni, olyan munkát végezni, amelyet szívügyemnek tekintek, miközben viszonylagos függetlenséget élvezek. A Dobbantó tréning segített megharcolni a bizonytalansággal és a kételyekkel. A képzés a gyakorlati ismereteken túl önbecsülést adott, jobban megismertem képességeimet és határaimat, valamint felismertem azokat a lehetőségeket, amelyeket képes leszek kihasználni. Július óta egyéni vállalkozóként kommunikációs tanácsadással és szabadidőszervezéssel foglalkozom, később szeretnék céget alapítani. A képzésnek köszönhetően egyelőre minden a tervek szerint halad.”

„A program révén néhány hét alatt új tartalommal töltöttem meg immár tíz éve működő, építészeti tanácsadással foglalkozó családi vállalkozásunkat” – mondja Bajzák Judit. „Ma már van megvalósítható üzleti ötletem, elkészítettem üzleti tervemet, és jelenleg az első saját projektemen dolgozom.”

Fejlesztési ötletek

Stumpf Andrea tapasztalt vállalkozónőként csatlakozott a programhoz, ami nagy előrelépést jelentett számára vállalkozása fejlesztésében: „Négy éve indítottam el takarítócégemet, viszont amikor új szolgáltatás bevezetésére készültem, úgy éreztem, hogy kicsúszott az irányítás a kezeim közül. A Dobbantó tréningnek köszönhetően már képes vagyok tudatos döntéseket hozni, és már azzal is tisztában vagyok, hogyan valósítsam meg fejlesztési terveimet!”

A bank a tréningeken kívül mindenki számára nyitott klubeseményekkel is hozzájárul a női vállalkozások sikeréhez. A program első éve alatt öt rendezvényen vehettek részt az érdeklődők, ahol többek között a forrásteremtésről, a marketingről vagy éppen a közösségi média üzleti célú használatáról hallhattak érdekes és hasznos előadásokat. A Dobbantóklubok kötetlen, informális jellegük miatt a szakmai ismeretszerzésen túl kiváló lehetőséget teremtenek a tapasztalatcserére és az üzleti kapcsolatok építésére is.

Második évad

Az immár második évébe lépett program ősszel folytatódik: szeptemberben Debrecenben indul tréning, az október 27-én kezdődő budapesti képzésre pedig már jelentkezhetnek mindazok, akik saját vállalkozás indítását tervezik, vagy fejleszteni szeretnék már meglévő cégüket. (További információk a budapesti tréningről: www.seed.hu).

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.