Kölcsön tenyér visszajár

A tavalyi évben óvatos, de biztató mozgolódás támadt a munkaerőpiacon, amely elsősorban a munkaerőkölcsönzés fellendülésével, népszerűvé válásával magyarázható.

A Work Force Személyzeti Tanácsadó Kft. frissen közzétett pénzügyi adatai szerint a 2010-es árbevétel közel két és félszeresére emelkedett a válság éveihez képest.

A kölcsönzéssel foglalkozó HR-cégek bevételnövekedésén látszik, hogy a jellemzően kockázatkerülő hazai vállalkozások kölcsönzött állománnyal ugyan, de bővítették a foglalkoztatottak körét. A Work Force két évvel ezelőtti (az egymilliárdot valamivel meghaladó) árbevétele tavaly több mint 2,4 milliárd forintra növekedett. Csákvári Róbert, aWork Force ügyvezető igazgatója szerint a munkaerőkölcsönzés a magyar gazdaság versenyképességének nagyon fontos eleme: a munkaerő-kölcsönzés a legrugalmasabb lehetőség, hogy egy vállalat a piaci igények szerint változtathassa kapacitását.

A munkaerő-kölcsönzést egyébként tipikusan és elsősorban a kétkezi munkára igényt tartó vállalkozások körében népszerű. A kölcsönzöttek létszámának mintegy 80 százaléka fizikai munkát végez, felüket állandó munkahelyen, határozatlan időre szóló munkaszerződéssel foglalkoztatják. A létszámigények túlnyomó többsége a gyártás és termelés, azaz az indusztriális szegmensből érkezik, de jelentős a szellemi és adminisztratív területeken történő irodai alkalmazás is.

Egyes becslések szerint ma Magyarországon mintegy 150 ezer ember dolgozik kölcsönzött státuszban, de a piacot jelentősen átformálhatja az az idén december 5-én hatályba lépő törvény, melyet egy 2009-ben elfogadott EU-direktíva alapján kell megalkotnia a parlamentnek. Ennek egyik lényegi eleme, hogy az ily módon foglalkoztatott munkavállalót csak maximált hosszúságú időtartamra lehet majd kölcsönbe adni, illetve venni. A piacon jelenleg bizonytalanság uralkodik, mivel egyelőre nem lehet tudni, hogy mekkora lesz ez az ideiglenes időtartam.

Hortobágyi László, a Worke Force munkaerő-kölcsönzési üzletágvezetője elmondta, hogy álláspontjuk szerint a 2008/104/EK-irányelv magyar munkajogba történő beillesztésekor megoldást jelenthet, ha a jelenleg is hatályos, a munka törvénykönyvében foglalt határozott idejű munkaviszony ötéves korlátjára vonatkozó szabály analógiájára a munkaerő-kölcsönzés ideiglenességének maximális időtartamát is öt évben állapítaná meg a törvényhozás.

A Work Force a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége (SZTMSZ) tagjaként részt vesz a hónapok óta tartó szakmai álláspont kialakításában, az EU-direktíva szerinti ideiglenesség fogalmának meghatározásában, valamint segíti a direktíva magyar jogba történő átültetését.

Munkások munkaviszony nélkül

A munkaerő-kölcsönzés egy olyan tevékenység, melynek lényege, hogy a kölcsönbe adó szervezet a vele munkaviszonyban álló munkavállalót (ellenérték fejében) feladatok ellátására átengedi a kölcsönző vállalatnak. Ebben a hárompólusú jogviszonyban a kölcsönbeadó és a munkavállaló között jön létre munkaviszony, a kölcsönző és a kölcsönbeadó viszonyát pedig polgári jogi szerződésben rögzítik. A munkaerő-kölcsönzés a kölcsönbevevő szervezetek számára tipikusan olyan esetekben jelenthet jó megoldást, ha állandó állományukban (például betegség, szabadságolások vagy gyes miatt) átmenetileg megüresedik egy pozíció, ha időszakos, rendkívüli vagy projekt jellegű munkákra időlegesen megnövekszik a létszámigény, vagy ha alkalmazás előtt ki akarják próbálni a lehetséges jelölteket.

A „bérelt emberek” 80 százaléka fizikai munkára kell
A „bérelt emberek” 80 százaléka fizikai munkára kell
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.