A politikusokat sürgetik a világ jegybankárai

Nem találtak hétfőn kedvező fogadtatásra Christine Lagarde hétvégi szavai: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) új, francia vezetője az európai bankok – esetleg kötelező érvényű – feltőkésítését sürgette.

– Ha nem foglalkozunk ezzel, úgy könnyen annak lehetünk tanúi, hogy a gazdasági gyengeség továbbterjed a magországokra (azaz esetleg az euróövezet motorját jelentő német vagy francia gazdaságra is – a szerk.). A leghatékonyabb megoldás a kötelező feltőkésítés lenne, amelybe először is magánforrásokat vonnának be, de szükség esetén közpénzeket is – mondta Lagarde a központi bankárok és más pénzügyi döntéshozók szokásos éves konferenciáján, az egyesült államokbeli Jackson Hole-ban.

Ám Silke Bruns német pénzügyi szóvivő úgy foglalt állást: az európai kormányok már megtették a szükséges lépéseket a pénzintézetek megerősítésére, s véleménye szerint szükség esetén megfelelőek lesznek az új közös finanszírozási formában, az Európai Pénzügyi Stabilitási Eszközben rejlő lehetőségek. Lagarde beszéde nem nyerte el Jean-Claude Trichet tetszését sem. Az Európai Központi Bank (EKB) két hónap múlva távozó – szintén francia – feje „tökéletesen téves” elképzelésként utasította vissza, hogy likviditásgondokra lehetne számítani Európában, és megemlítette: az EKB a bajba jutott kötvénypiacok segítségére sietett.

Trichet határozottan kiállt az árstabilitás védelme, az inflációs félelmek eloszlatása mellett a monetáris politikában, míg Lagarde arról beszélt: annak alkalmazkodónak kell lennie, hiszen a recessziós veszély felülmúlja most a pénzromlás kockázatát. A döntéshozóknak készen kell állniuk arra, hogy „szokatlan vizekbe merüljenek” – vélte az egykori szinkronúszó bajnok, aki az alapkamatok alacsonyan tartására, további csökkentésére biztatott. Európán kívüli illetékesek is utaltak az „öreg kontinens” komoly gazdasági gondjaira. Guillermo Ortiz, a mexikói jegybank volt kormányzója szerint egyenesen a nemzetközi növekedést veszélyeztető legkomolyabb fenyegetést jelenti Európa, míg Robert Zoellick, a Világbank amerikai elnöke elképzelhetőnek tartotta a „továbbfertőződést”, vagyis az ír, a görög, a portugál probléma átterjedését más tagállamokra.

A jegybankárok rendre megfogalmazott, a politikusokat cselekvésre sürgető üzenete az volt a tanácskozáson: önmagában a monetáris politika nem tehet meg mindent a globális gazdaság növekedéséért. – A legtöbb gazdaságpolitikai eszköz, ami hosszú távon segíti az erőteljes növekedést, kívül esik a központi bank cselekvési keretein – mondta Ben Bernanke. Az amerikai Fed elnöke előzőleg maga is csalódást okozott a pénzpiacokon, miután semmiféle konkrét utalást nem tett az esetleges további monetáris élénkítésre pénteki, nagy várakozással kísért felszólalásában.

Christine Lagarde
Christine Lagarde
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.