Fejenként hét euróért gyorsabb a belépés

Drágább jegyért soron kívül be lehet lépni a firenzei dómba. Az Olaszországban precedens nélküli látogatási módszer vitát váltott ki.

Hoszszú sorok kígyóznak a kánikulában Brunelleschi kupolája alatt. A reneszánsz építészet egyik remekművének számító firenzei Santa Maria del Fiore székesegyházba való belépésért olasz és külföldi turisták akár egy órát is sorban állnak. Kivéve azokat, akik fejenként hét euróért sorban állás nélkül juthatnak be a dómba – egy oldalsó bejáraton.

A priority passnak elnevezett drágább, de gyorsabb látogatási rendszert augusztusban vezették be, és az olasz sajtó szerint minél nagyobb a forróság Firenzében, annál többen fizetik ki a hét eurót, elkerülve a tűző napon való várakozást. A templomba való belépés valójában ingyenes – a hét eurót kifizetők a sorban állást spórolják meg. Ezzel a jeggyel bejuthatnak a kupolába, a Giotto tervezte harangtoronyba, a keresztelőkápolnába, a kriptába és a templom múzeumába is.

A kiváltságos belépés vitát kavart: előzetes online jegyfoglalással a firenzei Uffizi képtárban és a római Colosseumban is el lehet kerülni a sorban állást, de előre megadott időpontban és minimális ártöbblettel. A Libero című napilap templomhoz nem illő marketingfogásról írt, megjegyezve, hogy a firenzei dómba belépés nem pénzért lefoglalható helyjegy a repülőn. A firenzei püspökség hangsúlyozta, hogy a hét euróból a dóm csak ötven centet kap meg, a többit a szolgáltatást kínáló idegenforgalmi cég szedi be.

-
FOTÓ: AFP JAMES HARDY
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.