A Facebook anyukája

Az internetes világ „álompárjának” első találkozása filmvászonra kívánkozik: egy karácsonyi házibulin mutatták be őket egymásnak. Azonnal kölcsönös szimpátia alakult ki közöttük, megszűnt körülöttük a világ, órákon át el sem mozdultak az ajtóból.

Ezt két, kettesben eltöltött vacsora követte egy kaliforniai étteremben, ám Mark Zuckerberg és Sheryl Sandberg hamar rájöttek: jobb, ha nem mutatkoznak nyilvános helyen, mert a Szilícium-völgyben, az amerikai szoftvercégek központjában mindketten hírességnek számítanak.

Ezután titokban találkozgattak Sandberg házában, aki nyolc vacsora után engedett az „udvarlásnak”. Zuckerbergnek ennyi idő kellett ahhoz, hogy elcsábítsa a Google-tól azt a felső vezetőjét, aki felfuttatta az AdWordsöt és az AdSense-t, azokat a hirdetési modelleket, amelyek lehetővé tették, hogy a cég hatalmas bevételekhez jusson a reklámokból. – Tényleg olyan volt, mintha randevúzgatnának, filozófi ai kérdésekről beszélgettek órákig – mesélte később David Goldberg, Sandberg férje.

A Facebook ekkor már hónapok óta keresett csendben egy „második embert” Zuckerberg mellé, aki képes kezelni a cég lélegzetelállító növekedését, és a sok-sok felhasználót pénzre váltani. 2008 márciusában, amikor a most 41 éves Sandberg csatlakozott a közösségi oldalhoz, pénz ugyanis szinte egyáltalán nem jött be a céghez. Az akkori 66 millióról azóta a becslések szerint 700 millióra nőtt a Facebook felhasználóinak száma, és az újmenedzsernek köszönhetően jövedelmezővé is vált a vállalkozás. Elsősorban azért, mert Sandberg kidolgozta a képernyő jobb oldalán megbúvó apró hirdetések rendszerét, ami „talált”: a felhasználók sem lázadtak fel, és a hirdetők is hajlandók fizetni érte.

Sandberg és Zuckerberg pedig az amerikai internetes világ egyik legfurcsább, ám talán legjobban működő párosa lett. A 27 éves Facebookalapító annak idején kibukott a Harvardról. Sandberg ugyanezt az egyetemet jó eredményekkel végezte el, és ott szerezte az MBA-fokozatát is. Zuckerberg szégyenlős, nehezen oldódik fel az idegenekkel, nyilvános szereplései nem mindig sikerülnek jól. Sandberg jól bánik az emberekkel, hatalmas baráti és szakmai ismeretségi kört ápol, és élvezi a reflektorfényt.AsztalaZuckerbergé közelében, a többi Facebook-vezetőé között áll a cég Palo Altó-i központjában. Ám azt nem lehet mondani, hogy beolvadna közéjük: a farmeros, edzőcipős társaságban ő az egyetlen, aki elegánsan, neves divatházak kreációit viselve jelenik meg nap mint nap.

De a duó legalább olyan jól működik, mint amennyire nem illik össze. A The New York Times szerint minden hétfő reggel és péntek délután legalább egy órát négyszemközt beszélgetnek. – Nincs tabutéma, így soha nem gyűlik össze feszültség – vallja Sandberg. – Megcsinál mindent, amihez nekem nincs kedvem – nyilatkozta Zuckerberg. – Foglalkozik a reklámstratégiával, személyi ügyekkel, politikai kérdésekkel, és irányítja a vállalatot – mondja a Facebookvezér, aki magát inkább elemzőnek és stratégiaalkotónak tartja.

Zuckerberg azt mondja: nyíltságát és őszinteségét szereti legjobban Sandbergben. A munkatársak pedig azért kedvelik, mert nagyobb megbeszéléseken mindenkinek kioszt egy-egy dicsérő szót, ám négyszemközt azt is azonnal elmondja, miben kell még fejlődnie. – Egy családtagnak könnyű lenne azt mondani, amit hallani akar, de ő inkább elmondja az igazat, még akkor is, ha az fájni fog a másiknak – mondta róla a sajtóban a testvére, Michelle. – Szerintem tartozunk a másiknak az igazsággal – reagált erre Sandberg.

A kétgyermekes anya talán kegyetlenül őszinte, mégis nagyon jól bánik az emberekkel. Barátainak minden születésnapját és fontos szereplését fejben tartja, másodpercekkel a nagy pillanat, például egy beszéd előtt ír biztató SMS-t nekik. Volt, hogy ő biztatta Zuckerberget azután, hogy egy interjúja a közösségi oldal biztonsági kérdéseiről kudarcba fulladt. De az is megesett, hogy Sandberg elsírta magát egy megbeszélésük közben, és az ifjú milliárdos vigasztalgatta.

Kicsit sziruposnak hangzik, de működik: az üzleti érzék és az emberi hang kombinációja az, ami miatt Sheryl Sandberg neve fogalommá vált. A Bloomberg Businessweek szerint ugyanis a Szilícium-völgyben már az a mondás járja, hogy minden gyorsan növekedő, ifjú technológiai zsenik által indított internetes cégnek kell „egy Sheryl Sandberg”, azaz egy „felnőtt”, profi üzletember, aki úgy is hajlandó dolgozni, hogy nem kapja meg az ügyvezető igazgatói státust, hanem hagyja az ifjú titánokat a vezetői székben. Sandberg a Forbes 2011 augusztusában publikált listája szerint a világ ötödik legbefolyásosabb nője, csupán három politikus (Angela Merkel, Hillary Clinton és a brazil elnök, Dilma Rousseff), valamint a Pepsi elnöke, Indra Nooyi előzi meg.

Három testvér közül a legidősebbként nőtt fel egy rendezett miami külvárosban, középosztálybeli családban. Édesapja orvos, édesanyja főiskolán tanított, majd otthon maradt a gyerekekkel. Mindig kitűnő tanuló volt, középiskolás korában pedig aero bikoktatóként keresett pénzt. Innen egyenes út vezetett a Harvardra, ahol felfigyelt rá egyik tanára, Lawrence Summers. Először csak azt vette észre, hogy a nagyszájú lány a hátsó sorban nem nagyon figyel az órákon. Ám amikor Sandberg érte el a legjobb vizsgaeredményeket, felajánlotta neki, hogy szakdolgozati témavezetője lesz – ismertette életrajzát a Vogue.

A diplomaosztó után Summers állást is ajánlott Sandbergnek maga mellett a Világbankban, így a fiatal lány a következő két évet a szegénységgel kapcsolatos munkával töltötte, többek közt indiai lepratelepeket járt. 1996-ban Summers a Clinton-adminisztrációba került, később pénzügyminiszter is lett – kedvenc tanítványát persze ide is magával vitte. Együtt dolgoztak az ázsiai pénzügyi válság idején, 1999-ben pedig, miniszteri kinevezése után Sandberget tette meg stábfőnökének.

George W. Bush választási győzelmével persze Sandbergnek is mennie kellett, ekkor igazolt az akkor még nem túl nagy Google-hoz. A hirdetések eladásával foglalkozó részleg létszámát Sandberg bővítette négy főről négyezerre, de jelentős szerepe volt a cég jótékonysági ágának, a Google.org-nak a létrehozásában is. Eric Schmidt, a Google vezérigazgatója a sajtóban úgy jellemezte Sandberget: „szupersztár”. Sandberg ma már a Disney és a Starbucks igazgatótanácsának is tagja.

– Valaha úgy gondoltam, soha nem fogok a magánszektorban dolgozni, ám rájöttem, hogy ezek a cégek milyen mértékben képesek megváltoztatni a világot – mondta el egy beszédében erről az időszakról. A Google-nál töltött ideje alatt visszatért Indiába a cég helyi kirendeltségének fejlesztésén dolgozni. – Nem kórházakat építettünk, hanem a világgazdaságot fejlesztettük. Sok tekintetben úgy érzem, ennek még nagyobb hatása volt,mint annak amunkának, amit korábban végeztem itt –tette hozzá.

Sandberg férje segítségével egyensúlyoz munka és család között. 2004-ben ment hozzá régi barátjához, Goldberghez, a SurveyMonkey internetes oldal alapítójához. Sandberg állítja: a nők sikerének és a jó házasságnak egyaránt az a titka, ha a férj és a feleség megosztják egymással a háztartás és a gyereknevelés feladatait. Egy hatéves kisfiút és egy hároméves kislányt nevelnek; megegyeztek: ha valamelyiküknek el kell utaznia pár napra, a másik biztosan hazaér vacsorára, és lefekteti a gyerekeket.

– Minden alkalommal bűntudatot érzek, amikor indulok otthonról, és a kislányom átöleli a lábamat, és azt kéri, ne menjek – mondja Sandberg híressé vált beszédében, amelyben azt elemzi, miért jut olyan kevés nő vezető pozícióba. A 2010 decemberében készült videót sok százezren nézték meg már az interneten. Alapvető üzenete az, hogy a nők azért nem tudják áttörni az „üvegplafont”, mert nem állnak ki magukért. Ennek több oka is van: a sikeres nőket negatívan ítélik meg, törtetőknek, agresszívaknak tartják őket, míg ezek egy férfiban pozitív tulajdonságnak számítanak. A másik ok pedig az, hogy sokan nem is fogadják el az előléptetést, mert úgy érzik, „helyet kell csinálniuk” az életükben a gyerekeknek.

– Itt lép be a férfi felelőssége, hogy kivegye a részét a feladatokból – mondta a New Yorker magazinnak. A kritikusok megjegyzik: nem biztos, hogy a nőkben kell keresni a hibát a férfidominancia miatt, illetve könnyű úgy gyereket nevelni, hogy otthon dada vigyáz rájuk.

És hogy mit hoz a jövő? A Bloomberg BusinessWeek szerint akár Washingtonba is visszatérhet Sandberg, és politikai pályára léphet. Goldberg úgy nyilatkozott a lapnak: szerinte feleségének a figyelme a nők, illetve a harmadik világ helyzetének javítása felé fog fordulni, ám az is igaz, hogy hosszú távra tervez a Facebooknál. Egykori harvardi professzora, Lant Pritchett szerint azonban „mindig olyannak látszott, mint aki a világ ura lesz. Akár amerikai elnök is lehet belőle”.

Névjegy

SHERYL SANDBERG

1969-ben született, diplomáit a Harvardon szerezte. 29 évesen a pénzügyminiszter kabinetfőnöke lett. 2001-ben igazolt a Google-hoz, ahol igazgatóhelyettes volt. 2008 márciusa óta a Facebook chief operating officere, azaz második embere. Második férjével, David Goldberggel él Kaliforniában, két gyermekük van.

-
FOTÓ: GETTY IMAGES/AFP JUSTIN SULLIVAN
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.