Széles fordulat

Önálló pénzügyi tárca felállítását szorgalmazza Széles Gábor nagyvállalkozó. A magát jobboldalinak tartó Magyar Hírlap tulajdonosa a saját lapjának adott interjúban arról beszélt, hogy a 16 százalékos szja-t jó elképzelésnek tartja, de tekintettel az ország helyzetére, szolidaritási adó bevezetésére lenne szükség. Azt nem részletezte, hogy kik lennének az adó alanyai, minden munkavállaló, vagy jövedelemtől függően állapítanák meg a fizetők körét, de Széles vélhetően a tehetősebbekre gondolt.

A gondolatot, hogy a gazdagok nagyobb mértékben járuljanak hozzá a közös teherviseléshez, az elmúlt hetekben több, Szélesnél kicsivel nagyobb pályán játszó üzletember is felvetette. Soros György magyar származású befektető, vagy a szakmában komoly névnek számító Warren Buffet is pedzegette már, hogy a gazdagoknak több adót kellene fizetniük.

Visszatérve a honi mezőnyhöz, Széles szerint azt is meg kellene fontolnia a kormánynak, hogy jövőre ne változtasson a szuperbruttón, ami a munkavállaló szja-alapját emeli a munkáltató tb-járulékának megfelelő mértékkel. A kormány tervei szerint a szuperbruttó 2012-ben feleződne, majd 2013-ban teljesen eltűnne, ám a legutóbbi gazdasági adatok miatt bizonytalanná vált a jövő évi költségvetési hiánycél, ezért – ahogy lapunk írta a múlt héten – a számításokat végző Nemzetgazdasági Minisztériumban olyan verziók is készülnek, amelyek a szuperbruttó megtartásából indulnak ki.

A szaktárca helyénvaló működtetésével kapcsolatban is vannak elképzelései Szélesnek. Szerinte itt az ideje egy önálló Pénzügyminisztérium felállításának, mivel a válság miatt a „költségvetési hiányt csak egy komoly kormányzati cash flow-tervezéssel lehet tartani”, amit sokkal komolyabban kellene venni. A nem is annyira burkolt kritika Matolcsy Györgynek szól, úgy is olvasható, hogy a nemzetgazdasági miniszter képtelen kordában tartani az állami költekezést.

Más minisztériumokról sincs jó véleménnyel, szerinte azok „mintha nem a leghatékonyabban működnének”, a felelősség dolgában túlságosan nagy teher nehezedik Orbán Viktor miniszterelnökre. Ezt a devizahitelezés ügyében indult vizsgálatból vezette le, ami szerinte alkalmas a felelősség szétterítésére. A devizahitelezésről újszerűnek nem mondható gondolata, hogy a bankoknak bérleti szerződés keretében biztosítaniuk kellene a további lakhatást a nyakukon maradt ingatlanok egykori tulajdonosainak.

A befolyásából sokat vesztő laptulajdonos észrevételei közül a gazdaságpolitika tervezőinek talán az ipar kilátásaira vonatkozóak lehetnek a leghasznosabbak: a nagyvállalkozó szerint az év első két hónapja után érezhetően esett az irányítása alá tartozó Videoton exportból származó árbevétele, a második negyedévben pedig már csak a tavalyi szintet érte el. Ezért már azt is jó eredménynek tartaná, ha idén összejönne a 1,5 százalékos növekedés – a kormány 2 százalékkal számol.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.