Mi történik a reálhozamokkal?

Nem sokat vacakolnak a reálhozammal az emberek: akik kaptak és nem költik el azonnal, általában rövid távú befektetéseket keresnek a pénznek. Nyugdíjcélú befektetésbe csak 17 százalék jut vissza.

A magánnyugdíjpénztáraktól átlag feletti reálhozamot kapók 58 százaléka részben vagy teljes egészében megtakarításra fordítja ezt a pénzt: ők átlagosan közel 250 ezer forintot kapnak kézhez, amelyből átlagosan 195 ezer forintot kívánnak félretenni – derül ki a Budapest Bank és a Budapest Alapkezelő megbízásából készült lakossági kutatásból. A felmérésből kiderül, a cél elsősorban a biztonsági tartalék képzése: a háztartásokhoz érkező reálhozam 43 százaléka lekötött betétbe, 35 százaléka pedig folyószámlákra kerül majd.

Az egyszeri bevételt többségében rövid távra tervezik félretenni: a megtakarítani szándékozók csupán negyede számol hosszú távú megtakarítással, 37 százalékuk egy éven belüli időszakra fekteti be az összeget. A hosszabb távú befektetési lehetőségekkel jóval kevesebben kívánnak élni – például nyugdíjcélú befektetésekbe a reálhozam kifizetéseknek mindössze 17 százaléka vándorol vissza.

Akik részben vagy teljes egészében elköltik az összeget, a legfontosabb cél a hiteltörlesztés, ezt követi a tartós fogyasztási cikk beszerzése, a gyermekeik támogatása és a lakásfelújítás. A teljes mintára vetítve 18 százalék azok aránya, akik a magánnyugdíjpénztártól kapott pénzt hiteltörlesztésre szánják. A megkérdezettek 57 százalékának a legfontosabb szempont, hogy a megtakarítása adóelőnnyel járjon, mégis az ilyen típusú, hosszabb távú befektetési formák mindössze a válaszadók 4–6 százaléka számára merült fel alternatívaként.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.