Megszűnt Simicska és Nyerges közös svájci társasága

Augusztus 12-ével beszüntette tevékenységét Simicska Lajos és Nyerges Zsolt közös svájci vállalkozása, a Basis Invest GmbH – közölte az Origo.hu a svájci cégregiszter adataira hivatkozva.

A július elején először az online újság által megemlített közös vállalkozásról lapunk augusztus elején írt. Ebből kiderül: a Basis Invest tevékenységének a cégregisztrációs adatokon kívül nincs nyilvános nyoma. Egyazon ügyvezetővel, illetve címen ugyanakkor számos olyan ismeretlen hátterű céget mutattunk be, melyek Magyarországon Simicska, illetve Nyerges tevékenységi köréhez kapcsolhatóak. Ilyen az Energy Swiss Invest AG, amely tavaly birtokolta az E-OS nevű hazai energiakereskedőt.

A közmegrendelésekből is élő társaságot előtte Nyerges Zsolt cége, azóta pedig az általa irányított Közgép, illetve Simicska Lajos munkatársa birtokolja. A Basis Investtel megegyező svájci címen bejegyzett Green Venture Invest AG szintén tavaly birtokolta azt a Pentavia Kft.-t, melynek új tulajdonosa a Közgép korábbi igazgatósági tagja, Nagy Zoltán.

A svájci társaságok ügyvezetője egyaránt Walter Hediger, aki számos más ottani, Magyarországhoz egyáltalán nem köthető céget is irányít. Walter Hediger irányítja viszont a Publimont AG-t is, amely az elmúlt évig tulajdonolta a hazai plakátpiac meghatározó szereplőjének számító Publimont – korábbi nevén Europlakát – Kft.-t. E cég korábbi tulajdonosai között megjelent a Simicska Lajos irányította, szintén jelentős plakátpia ci szereplőnek számító Mahir is.

A Publimont Kft. jelenlegi tulajdonosa Nyerges Zsolt, illetve Simicska Lajos és Pusztai Zsuzsanna cége, valamint a Fideszhez húzó médiumokat birtokló, Töröcskei István irányította Pro-Aurum. Lapunk akkor az ügy kapcsán Simicska Lajost nem tudta elérni (azt mondták, a hó végéig szabadságon van), Nyerges Zsolt írásban kérte be a kérdéseket, de lapzártánkig nem reagált, Walter Hediger pedig telefonos megkeresésünkre annyit közölt: az általa irányított cégekről a nyilvános adatokon kívül mást nem kíván előadni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.