Százmilliárd kiesett a büdzséből

Akármi is potyogjon az égből, akármi is történik a világban, a kormány tartani fogja a korábban jelzett költségvetési hiányt, azt három százalék alá viszi – ezt Orbán Viktor mondta szerdán a parlamentben, a kormány ülése után, s amit utóbb egy kormányzati forrásunk úgy foglalt össze, hogy „jön a hármas számú gazdasági akcióterv”.

A kormányülésen az őszi politikai menetrendet határozták meg. A miniszterelnök úgy fogalmazott: „sűrű napjaink lesznek, kormányülések, személyes konzultációk kiscsoportos megbeszélések követik egymást”. Azért, mert fellángolt az euróválság, és dacára annak, hogy Magyarország nem tartozik az euróövezethez, az elkövetkező hónapok során arra kell felkészülni, hogy rendkívül kedvezőtlen pénzügyi és gazdasági környezetben kell törvényeket alkotni és kormányzati intézkedéseket hozni. Arra kell felkészülni, hogy a mainál nehezebb gazdasági körülmények között kell megpróbálni dolgozni, mert Magyarország még nincs kívül a veszélyzónán. De mindennek ellenére államadósság-csökkentő lépések is lesznek, mert Magyarországnak nem szabad visszasodródnia a „görög útra”. Ezért Magyarország nemcsak teljesíti a fizetési kötelezettségeit, hanem ősszel és később változatlanul lesznek államadósság-csökkentő lépések – hangoztatta Orbán Viktor, megerősítve azt is: az arányos adórendszer teljes kiépítésének politikáját sem adják fel. És noha ezzel „most sok baj van”, még kéthárom elemét bevezetik annak.

– Az teljesen nyilvánvaló, hogy egy 3 százalékos gazdasági növekedésre beállított költségvetés esetében, ahol a növekedés, úgy tűnik, hogy 2 százalék környékén lesz, ott nyilvánvalóan keletkezik legalább 100 milliárd forintnyi hiány – mondta a miniszterelnök a 2011-es GDP-ről kedden napvilágot látott KSH-adatok kapcsán. Ezért nagyon komoly bürokrácialeépítésekre, egyszerűsítésekre, „a gazdaság működésének könnyítése irányába tett lépésekre” lehet számítani – felelte egy kérdésre, ám arra nem reagált, hogy elhalasztják-e a szuperbruttósítás kivezetését az szja-rendszerből, illetve lesznek-e kiadáscsökkentő lépések.

A kormányfő kitért a devizahitelesekre is. Az érintett családok számára Orbán Viktor egy gyors kampányt ígért: a kormány szeretné, hogy minden devizahiteles család pontos információkat kapjon, tudhassa és mérlegelhesse, hogyan tudja igénybe venni az árfolyamgátat. Vagyis, hogy 180 forintos svájcifrank-árfolyamon fizesse 2015-ig az esedékes törlesztőrészleteket, ami aztán nő a gyűjtőszámlán összegyűlt összeggel. A kormány arról is döntött, hogy a jövőben a Fészekrakó program keretében lakáshitelt felvettek is élhetnek az árfolyamgát lehetőségével. Az árfolyamgáttal élők törlesztőrészletének növekedése 2015 után sem növekedhet nagyobb mértékben, mint 15 százalék – fogadták el a tegnapi kormányülésen.

Ki a felelős a hitelboomért?

A miniszterelnök felkérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztert, hogy készítsen jelentést, amely feltárja és nyomon követhetővé teszi, milyen út vezetett „a biztonságos és támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelezésig”, milyen döntések vezettek ide, kit terhel ezért a felelősség, kiket kell megnevezni. Emellett arra is felkérte Matolcsyt, állítsanak fel egy otthonvédelmi monitoringbizottságot, hogy átláthatóvá és egységessé tegyék a törlesztőrészlet-számítási mechanizmust a különböző bankoknál.

A kormányhoz rendkívül sok visszajelzés érkezett arról, hogy a kamat kiszámításának a mechanizmusa, a költségek felszámolásának a rendje „tarka képet mutat az egész országban, nincs egységes rend”.

Orbán Viktor és szóvivője, Szijjártó Péter kordon mögül tart tájékoztatót. A kormányzati terveknek határt szab a lanyha növekedés
Orbán Viktor és szóvivője, Szijjártó Péter kordon mögül tart tájékoztatót. A kormányzati terveknek határt szab a lanyha növekedés
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.