Rekordidő alatt elvitték a felújítási támogatás keretét

Mindössze három nap után, mától, felfüggesztette a magánlakások energiatakarékossági felújítására kiírt állami pályázatot az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) – jelentette a tárca.

Az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer (ZBR) Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogramja keretében az augusz tus 15-i nyitány óta 550 pályázat érkezett be. Ezzel el is fogyott az 1,6 milliárd forintos keret. A tárca szerint az augusztus 17-e után postára adott pályázatokat automatikusan kizárják. A kormány a tapasztalatok tükrében dönt a további ZBR-pályázati kiírásokról.

A közlemény – amely a felfüggesztést csak hosszas bevezető után közli –sikerként értékeli a rekordgyorsasággal lezárt tendert. Megfogalmazásuk szerint a pályázat iránti érdeklődés bizonyította, hogy a kormány elképzelései választ adnak a lehetséges pályázói kör igényeire, miközben összhangban állnak a nemzetközi szén-dioxid-kvóta-értékesítés szabályaival.

Más megközelítésben ugyanakkor ez masszív kudarc. Az előző szociálliberális kabinetek során is többször előfordult az az eset, amikor a rendelkezésre álló keret jelentősen alulmúlta a kiírás feltételeiből következő igényeket, vagy éppenséggel túl szigorúra húzták a feltételeket. Kivételesen előfordult az is, hogy a forrás és a feltételek összhangban álltak, vagy hogy a keretet folyamatosan feltöltötték. A jelek szerint az Orbán-kormány e tekintetben inkább a rossz hagyományokat folytatja, miszerint a lakossági pályázatokban nem képesek a feltételeket a kerethez igazítani, amit ráadásul sikerként könyvelnek el. A pályázók két éve vártak a lehetőségre, így szinte mindenki számított az augusztus 15-ét követő rohamra.

A mostani kiírást részint 1992 előtt épült téglaépítésű társasházakra, részint most készülő társasházakra szabták. A lakásnak a felújítások révén több energiatakarékossági fokozatot kell ugrania, illetve 50-60 százalékos megtakarítást elérnie. Ezért 40-50 százalékos, illetve akár 3–5 millió forintos támogatást is ígértek. Ezek a határok messze meghaladják az előző ciklusok során megszokottakat, vagyis ami szintén magában hordozta a különösen gyors lefolyás lehetőségét. Új építésű otthonok négyzetméterenként 40–60 ezer, lakóegységenként legfeljebb 4–6 millió forint pályázati forráshoz juthattak. Számukra korábban szinte nem is adódott ilyen lehetőség.

A kormány energiatakarékossági céljainak eléréséhez tehát e tapasztalatok alapján nagyságrendekkel több pénz szükséges..

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.