Egyelőre nem kötik az euróhoz a frankot

Nehezen szánja rá magát a Svájci Nemzeti Bank (SNB), hogy a frank árfolyamát valamilyen formában az euróhoz kösse, kiszámíthatóbbá téve ezzel a piaci folyamatokat, bár a nap végén a svájci kormány jelezte, ez ügyben a jegybankra bízzák magukat (a kormány egyben egy kétmilliárd frankos gazdaságösztönző programot is meghirdetett, amiből jut a turizmusnak, innovációnak is).

Gerencsér Zsigmond szerint komoly tekintélyvesztéssel járna a svájciak számára, ha rögzítenék árfolyamot, ezzel szemben egy intervenciós sáv kijelölésével rugalmasan tudnák kezelni a felmerülő problémákat.

ABuda-Cash devizapiaci elemzője 1,10-1,15-ös szintre teszi azt az alsó határt, ami alá nem engedné az SNB erősödni a frankot, illetve az 1,40-1,50-es szint fölé gyengülő frank esetén avatkozna be a piacon. Ez utóbbi inkább teoretikus szint, hiszen a vezető devizákhoz képest most éppen bivalyerős frank jelenti a gondok fő forrását, az a veszély nem fenyeget, hogy a helvét deviza gyengülése kóros mértéket öltene.

A piacokon az 1,15-öt tekintik a bűvös számnak, azaz ha egy euróért ennyi frankot kellene adni, az tolerálható lenne a legtöbb szereplő számára. Az utóbbi napokban ezt a szintet célozták meg a befektetők, ezért gyengült a frank az euró hoz képest egy hét alatt a rekordot jelentő 1,01-ről a mai 1,14 körüli szintre, illetve 273 forintról 235 forint környékére. Az intervenciós sáv kijelölésében bízó piaccal szemben az SNB eddig a likviditás bővítésével és szóbeli intervencióval operált. Szerdán is így tett, s ezzel a közös eurókötvény bevezetésének elmaradása miatt kiábrándult befektetőknek újabb okot adott arra hogy kerüljék a kockázatokat: azaz ismét vegyenek frankot.

Az 1,15-ös euró/frank árfolyam számunkra 235–240 forintos frankot jelentene, ha ezzel egy időben az euró 270 forintnál lecövekelne. Gerencsér Zsigmond szerint az intervenciós sáv kijelölése kifejezetten előnyös lenne Magyarország számára, igaz, a devizahitelesek terheit nem csökkentené.

Ezzel szemben az exportra termelő vállalatok idejekorán – fedezeti ügyletek kötésével – meg tudnák védeni magukat az árfolyam szélsőséges kilengései ellen, mit ahogyan tették azt 2008-ig, amikor is az euró/forint árfolyam is egy kijelölt sávban mozgott.

Amint az SNB kijelöli az intervenciós sáv alsó, erős szélét, a spekulánsok tesztelni kezdik majd a jegybank tűrőképességét, azaz: meddig hajlandó elmenni, hogy frankeladásaival megakadályozza az alpesi deviza túlzott erősödését. Óriási pénzeket, franktízmilliárdokat kell megmozgatnia ilyenkor a banknak, a kérdés az, hogy mi az a határ, ahol bedobja a törülközőt, és a piacra hagyja a frank beárazását. Ha viszont az SNB ellenáll a kezdeti támadásoknak, magatartásával hitelességet sugall, akkor a spekulánsok más célpontot keresnek maguknak. Ha így lesz, a frank akkor sem gyengülhet sokat az euró hoz képest, ahhoz az euróövezeti adósságválság megnyugtató rendezése szükséges, illetve a perifériás államok konszolidációjának eredményeit is látniuk kell a befektetőknek – vélekedett az elemző, aki szerint jó esetben is évekre van szükség a helyzet normalizálódásához.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.