Bedurvult a SABMiller

Hogy megtörténik-e a söripar közelmúltbeli történetének egyik legnagyobb felvásárlása, az még kérdéses, az azonban bizonyos: a már nem is olyan udvarias kérőként föllépő SABMiller mindent megtesz ezért.

A dél-afrikai központú óriás – amely Magyarországon a Dreher Sörgyárak Zrt. révén érdekelt – ugyanis nem csekély, mintegy 9,5 milliárd ausztrál dollárra (10 milliárd dollár) rúgó ajánlatot tett az ausztrál Fosters sörfőzdére. Egészen pontosan részvényenként 4,90 ausztrál dollárról szól az ajánlat.

Az ügy előzménye, hogy a SABMillernek nem a mostani az első próbálkozása. Júniusban hasonló összeget kívánt fizetni a Fostersnek, ha az belemegy az üzletbe, ezt azonban a vállalat vezetése mereven elutasította, mondván: ez az összeg túl alacsony. Ez felbőszítette a dél-afrikaiakat, és immár megkerülve az igazgatóságot és a felügyelőbizottságot, közvetlenül a részvénytulajdonosoknak címezték ajánlatukat, ami már ellenséges felvásárlási ajánlatnak mondható. A SABMiller törekvése elemzők szerint érthető is. Ezzel a felvásárlással nagyon komoly szereplőjévé válna az ausztrál piacnak, olyannyira, hogy harcban lehetne a világ legnagyobb sörgyártójának címéért. A Fosters számára ráadásul azért is nyugtalanító a helyzet – írta jelentésében a Bloomberg –, mert a részvényesek körében egyre nagyobb az ingerültség, miután az ügy semmit sem haladt az elmúlt hónapokban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.